ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σχολιάστε κάθε άρθρο, κάνετε προτάσεις για τυχόν αλλαγή του και ψηφίστε.

‘Αρθρο 106 – (Κράτος και εθνική οικονομία)

Posted by Διαβούλευση στο 20/03/2012

ΙΣΧΥΟΝ  ΑΡΘΡΟ

1. Για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος το Kράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη Xώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας. Λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, από την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ή υποθαλάσσια κοιτάσματα, για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών.

2. H ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας.

3. Mε την επιφύλαξη της προστασίας που παρέχεται από το άρθρο 107 ως προς την επανεξαγωγή κεφαλαίων εξωτερικού, μπορεί να ρυθμίζονται με νόμο τα σχετικά με την εξαγορά επιχειρήσεων ή την αναγκαστική συμμετοχή σ’ αυτές του Kράτους ή άλλων δημόσιων φορέων, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές έχουν χαρακτήρα μονοπωλίου ή ζωτική σημασία για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, ή έχουν ως κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.

4. Tο τίμημα της εξαγοράς ή το αντάλλαγμα της αναγκαστικής συμμετοχής του Kράτους ή άλλων δημόσιων φορέων καθορίζεται απαραιτήτως δικαστικώς και πρέπει να είναι πλήρες, ώστε να ανταποκρίνεται στην αξία της επιχείρησης που εξαγοράζεται ή της συμμετοχής σ’ αυτή.

5. Mέτοχος, εταίρος ή κύριος επιχείρησης, της οποίας ο έλεγχος περιέρχεται στο Kράτος ή σε φορέα που ελέγχεται απ’ αυτό εξαιτίας αναγκαστικής συμμετοχής, κατά την παράγραφο 3, δικαιούται να ζητήσει την εξαγορά της συμμετοχής του στην επιχείρηση, όπως νόμος ορίζει.

6. Nόμος μπορεί να ορίσει τα σχετικά με τη συμμετοχή στη δαπάνη του Δημοσίου αυτών που ωφελούνται από την εκτέλεση έργων κοινής ωφέλειας ή γενικότερης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της Xώρας.

Eρμηνευτική δήλωση: Δεν περιλαμβάνεται στην κατά την παράγραφο 4 αξία αυτή που οφείλεται στον τυχόν μονοπωλιακό χαρακτήρα της επιχείρησης.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ

 

 

Advertisements

8 Σχόλια to “‘Αρθρο 106 – (Κράτος και εθνική οικονομία)”

 1. Καραγιάννη Σοφία said

  Καταργείται αλλά στη θέση του τι;
  Τα μονοπώλεια του κράτους αγοράσθηκαν κυριολεκτικά απο τους πολίτες και τώρα αντι να έχουμε τα ωφέλη
  που προσδοκούσαμε σαν πολίτες βλέπουμε να ξεπουλιούνται σε ξένα συμφέροντα και να γίνονται αντικείμενα
  εκμετάλευσης για τους πολίτες με την άνοδο των τιμολογίων.(νερο, ενέργεια,γή,τηλεφωνία,ιδιωτικη περιουσία,δρόμοι,συγκοινωνίες,ορυκτός πλούτος)
  Πρέπει όλα αυτά να είναι αγαθά προσβάσιμα στους πολίτες εφόσον τα έχουν μακροχρόνια χρυσοπληρώσει
  λαμβανομένου υπ΄οψιν και τους παχυλούς μισθούς των εκάστοτε τοποθετημένων στο Ελληνικό Δημόσιο από
  τα κόμματα.
  Να βρεθεί τρόπος να ξαναρθούν στα χέρια των πολιτών.
  Αυτό που προτείνω έιναι η παύση όλων των βολεμένων και η εκδίωξη των Εταιριών με κάθε δυνατό τρόπο.
  Όταν λέμε Δημόσιο εννοούμαι τον πλούτο του Δήμου δηλ.των πολιτών.

  • ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ said

   Σοφία,
   Το άρθρο αυτό επιτρέπει στο κράτος να αγοράζει ιδωτικές επιχειρήσεις,
   να τις σώζει και μετά να τις ξαναδίνει στους αποτυχημένους επιχειρηματίες.
   Δεν είναι αυτή η αποστολή του κράτους.
   Εάν υπάρχουν ιδιωτικά μονοπώλια, εκείνο που έχει να κάνει ένα κράτος δικαίου
   είναι να τα σπάει σε μικρότερες ανταγωνιστικές οικονομικές μονάδες,
   για να αποφεύγεται η εκμετάλλευση της κοινωνίας.
   Η δε πρώτη παράγραφος δίνει δικαιώματα στην κυβέρνηση
   να ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο.

  • 1. Για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος των πολιτών –η πολιτεία προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας. [ως πολιτεία =απαρτιζόμενη από τις εκάστοτε συνελεύσεις των πολιτών], οι πολίτες ορίζουν τους κανόνες για την αξιοποίηση των πηγών του πλούτου της χώρας, από την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ή υποθαλάσσια κοιτάσματα, για την προώθηση της ανάπτυξης και την προαγωγή της οικονομίας σε όλες τις μορφές και σε όλες τις περιοχές της χώρας.
   2. H ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία καταργείται και στη θέση της ορίζεται η άμεσα συλλογική συνεργασία κατά κλάδο και στο σύνολο. Τίποτα δεν λειτουργεί με τη λογική του ατομικού οφέλους. Ότι κι αν κάνουμε ως άτομα αποτελούν ενέργειες για το απόλυτα κοινό όφελος.
   3. η § αυτή ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ. –
   4. η § αυτή ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ. –
   5. η § αυτή ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ. –

   6. οι συνελεύσεις καθορίζουν τις δαπάνες σε όλες τις δραστηριότητες
   συνεπώς –όλες οι δραστηριότητες χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση Είναι Δημόσιες =κοινές –κοινής ωφελείας από και για τους πάντες –για ολόκληρη τη χώρα.

   Επομένως έχουμε μόνον τρεις παραγράφους σε τούτο το άρθρο:

   1. Για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος των πολιτών –η πολιτεία προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας. [ως πολιτεία =απαρτιζόμενη από τις εκάστοτε συνελεύσεις των πολιτών], οι πολίτες ορίζουν τους κανόνες για την αξιοποίηση των πηγών του πλούτου της χώρας, από την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ή υποθαλάσσια κοιτάσματα, για την προώθηση της ανάπτυξης και την προαγωγή της οικονομίας σε όλες τις μορφές και σε όλες τις περιοχές της χώρας.
   2. H ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία καταργείται και στη θέση της ορίζεται η άμεσα συλλογική συνεργασία κατά κλάδο και στο σύνολο. Τίποτα δεν λειτουργεί με τη λογική του ατομικού οφέλους. Ότι κι αν κάνουμε ως άτομα αποτελούν ενέργειες για το απόλυτα κοινό όφελος.
   3. οι συνελεύσεις καθορίζουν τις δαπάνες σε όλες τις δραστηριότητες
   συνεπώς –όλες οι δραστηριότητες χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση Είναι Δημόσιες =κοινές –κοινής ωφελείας από και για τους πάντες –για ολόκληρη τη χώρα.
   ……………………..

   Γίνεται εδώ σαφές ότι για να ορθώσουμε την ανθρωπότητα οφείλουμε να καταργήσουμε τη λογική των δυο ταχυτήτων [δημόσιο και ιδιωτικό]. –

   δεν υπάρχουν δυο δρόμοι για τη Φύση
   –ένας και μοναδικός είναι ο δρόμος της φύσης
   –ο δρόμος της απολύτου συλλογικότητας και αμεσότατης συνεργασίας μεταξύ ολόκληρου του έμβιου κόσμου. –
   τελειώνουμε οριστικά με τη λογική της κερδοσκοπίας
   και των κάθε λογίς προνομίων. –

 2. ΓΕΩΓΙΟΣ said

  ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΑΡΘΡΟ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΕΙΣΑΣΤΕ;;;;

 3. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΡΟΠΙΔΗΣ - Ρόδος said

  Όσοι έχουν ασχοληθεί το ιστορικό της κατάρρευσης της ελληνικής βιομηχανίας γνωρίζουν πως το άρθρο 106 αποτέλεσε το σημείο κλειδί. Με το άρθρο αυτό κρατικοποιήσαν τις τράπεζες του Ανδρεάδη στερώντας τη δυνατότητα χαμηλότοκου δανεισμού στις ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις.

 4. ΓΕΩΡΓΙΟΣ said

  Το πιο σημαντικό άρθρο του Συντάγματος που προστατεύει τον λαό μας από τις αυθαιρεσίες και υπερεξουσίες των αδίστακτων, λυστρικών ιδιωτικών, polyeunik;vn οικονομικών συμφερόντων προτείνεται να καταργηθεί. Η πρόταση σας αυτή και μόνο για την κατάργηση αυτού του άρθρου αποδυκνύει τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετεί η πρόταση αυτή για την τάχα δήθεν ¨ριζική συνταγματική αναθεώρηση» που δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία πρόταση για μία αντιδραστικότατη και εξαιρετικά επίκινδυνη για το λαό μας πρόταση η οποία μας γυρίζει σε νεομεσαιωνικές συνθήκες, πρόκειται για αμερικανόπνευστη, καπιταλιστικοκεντρική, απάνθρωπη, αδίστακτη πρόταση που θα οδηγήσει τον λαό μας στην πιο αδίστακτη, κυνική και σκληρότατη εκμετάλλευση από τα διεθνή οικονομικά πολυεθνικά συμφέροντα.
  Μάλλον κάτι δεν πάει καλά, μήπως είσαστε βαλτοί από το καθεστώς και την εξουσία για να προβένεται σε τέτοιες επικύνδυνες προτάσεις;;;;

 5. […] ‘Αρθρο 106 – (Κράτος και εθνική οικονομία) […]

 6. […] Δημοσιεύθηκε στο Uncategorized | 6 Comments » […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: