ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σχολιάστε κάθε άρθρο, κάνετε προτάσεις για τυχόν αλλαγή του και ψηφίστε.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

 • Advertisements

‘Αρθρο 108 – (Απόδημος ελληνισμός)

Posted by Διαβούλευση στο 20/03/2012

ΙΣΧΥΟΝ  ΑΡΘΡΟ

1. Tο Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Eπίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Eλλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια.

2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού.

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1. Το Κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την Επικράτεια.

Οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού συμμετέχουν και ψηφίζουν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 51 παράγραφος 4. 

2. Συγκροτείται με ειδικό νόμο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, με την ισότιμη συμμετοχή Ελλήνων της διασποράς, που έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού.

 

19 Σχόλια to “‘Αρθρο 108 – (Απόδημος ελληνισμός)”

 1. το ΣΑΕ είναι κρατικοδίαιτο! Ευθύνεται για την απώλεια τουλάχιστον 75.000.000 ευρώ μέσα σε 15 χρόνια. Δεν έδωσε ποτέ και σε κανέναν απολογισμό για τα τυχόν έσοδα και τα έξοδα του. Δεν υπήρξε ποτέ έλεχγος και από κανέναν. Δημιουργήθηκε από υμέτερους για ημέτερους που έκαναν ταξιδάκια στην Ελλάδα κάθε δυο χρόνια με όλα πληρωμένα με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ. Οι τελευταίοι απολογισμοί που δόθηκαν μετά από πιέσειςπολλών ομογενών και μελών του ΣΑΕ, συνεχή ρεπορτάζ έρευνες παρεμβάσεις ανεξάρτητων (και ελάχιστων ομογενειακών) ΜΜΕ αλλά ειδικότερα του πρακτορείου GreekAmericanNewsAgency.com οδήγησαν την κυβέρνηση ΓΑΠ στην ουσιαστική (αυτό) κατάργηση ενός θεσμού που φτιάχτηκε νύχτα από το στενό περιβάλλον του Α Παπανδρέου με συγκεκριμένη στόχευση-την διάλυση του απανταχού Ελληνισμού σε ότι και αν είχε οικοδομήσει ανά ήπειρο όπως εκ των υτέρων αποδείχτηκε μετά από 17 χρόνια λειτουργίας σπατάλες σκάνδαλα κτλ-
  Αυτό το άρθρο(παράγραφος 2) καταρχήν πρέπει να καταργηθεί αντικατασθεί πλήρως με ένα πολύ συγκεκριμένο που να αναγνωρίζει το δικαίωμα ψήφου από τους τόπους κατοικίας είτε με επιστολική είτε δια κάλπης.
  Πρέπει να υπάρξει πλήρες άρθρο που να δισφαλίζει τα δικαιώματα με προσοχή στις κερκόπορτες των Ελλήνων της διασποράς

  • Καλα τα γραφεις. Εμεις στην Διασπορα να εχουμε το δικειωμα ψηφου απο τους τοπους κατοικιας η με επιστολη η δια καλπης.

  • Καλα τα γραφεις. Εμεις στην Διασπορα να εχουμε το δικαιωμα ψηφου απο τους τοπους κατοικιας η με επιστολη η δια καλπης.

   • ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ said

    Ανγελα,
    Η Πρωτοβουλία μας, ήδη στην πρόταση που κάνει
    στο άρθρο 51 παρ. 4, ορίζει ότι ψηφίζουν και οι Έλληνες του εξωτερικού.
    Συγκεκριμένα λέει:
    «Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια καθώς και στο εξωτερικό για τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού»
    Αυτό δεν το ορίζει το ισχύον Σύνταγμα, αλλά το αφήνει να ρυθμιστεί με νόμο που ποτέ δεν έχει ψηφιστεί.

    • agelikif55 said

     Πετρο νομιζεις οτι θα το κανουν οι Μαφιοζοι? Δεν νομειζω διοτι μου φενεται μας φοβουνται.
     Μακαρη ο λαος να το ζειτουσε αλλα και η Διασπορα πρεπει να ενδιαφερθει. Μονη μου καθουμε και σκαω.
     Να εισαι καλα και σε ευχαρειστω πολυ
     Αγγελικη

     • ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ said

      Aγγελική,
      Δεν πρόκειται ποτέ να το κάνουν οι πολιτικοί αυτό.
      Δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουν στους ομογενείς
      να ψηφίζουν εκεί που είναι.
      Ο Ελληνισμός της διασποράς είναι πολύς,
      γι’ αυτό και δεν τον θέλουν να ψηφίζει.
      Θα τους αλλοιώνει το αποτέλεσμα που επιθυμούν να διαμορφώνουν.

      Αφού δεν μπορούν τα ΜΜΕ τους να επηρεάσουν,
      τους Έλληνες της διασποράς, ώστε να τους έχουν
      πρόβατα στις στάνες τους,
      δεν τους θέλουν ούτε να ψηφίζουν
      γιατί θα τους χαλάνε το σκηνικό που στήνουν.

      Γι’ αυτό ό,τι κάνουμε πρέπει να το κάνουμε εμείς οι απλοί πολίτες.
      Βοήθεια χρειαζόμαστε, ακόμα και από εκεί που είσαι.

 2. Αναστασία Νισκοπούλου-Λουκά said

  Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες! Θέλει μεγάλη προσοχή και ειδικότερη μέριμνα και ευαισθησία το θέμα των αποδήμων Ελλήνων σε όλους τους τομείς. Πρέπει ν’ αρθούν οι αδικίες και να φανεί επιτέλους ένα κράτος που δεν «ξεχνά» τα παιδιά του απανταχού της γής!!

 3. Καραγιάννη Σοφία said

  Συμφωνώ ως πρός τις προτάσεις της Πρωτοβουλίας για τον απόδημο Ελληνισμό αλλά έχω μία απορία.
  Πόσοι είναι οι Έλληνες της διασποράς;
  Έχουμε μετρηθεί ποτέ όλοι μας;
  Ξέρουμε την πραγματική μας δύναμη;

  • δεν συμφωνώ δυστυχώς με κανέναν σας. ιδού η νέα σκέψη και που πρέπει να τρέχει ο… λαγός…

   Μα νομίζω ότι ήδη είμαστε διεθνιστές.
   Σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν θεωρούμαστε
   –δεν πρέπει να θεωρούμαστε πια απόδημοι!!!!
   ας μιλήσουμε λοιπόν ως Ευρωπαίοι πολίτες, και όχι αποκλειστικά ως Έλληνες ή ότι άλλο εντός της Ευρώπης.
   Έτσι αλλάζει ολόκληρη η Λογική περί απόδημων Ευρωπαίων, που και αυτό δεν θα έχει και τόση σημασία.
   Αυτό επομένως που καλείται η Ευρώπη να κάμει ως αναφορά δηλαδή την προώθηση ενός [Νέου Πολιτισμού] στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι, πρώτα και κύρια να ενωθεί κοινωνικά ως συμπαγή Ευρώπη, να κηρύξει απερίφραστα την απόλυτη υπαρξιακή ισοτιμία τουλάχιστον στην Ευρώπη,
   και πάνω σε αυτήν τη λογική
   να οργανώσει την [Ευρωπαϊκή διασπορά πια]
   ως ύψιστο όργανο εκπολιτισμού ολόκληρης της ανθρωπότητας.
   επομένως έχουμε:

   1. Η Ευρώπη ιδρύει Ευρωπαϊκό κέντρο εκπολιτισμού –που θα μεριμνά για τη ζωή των απόδημων Ευρωπαίων –για τη διατήρηση των δεσμών τους με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Μέσω του εκπολιτιστικού Ευρωπαϊκού κέντρου εκπολιτισμού ιδρύει το Ευρωπαϊκό κέντρο [διασποράς], με σκοπό τη διάδοση των ευρωπαϊκών ιδεωδών, που είναι ο εκπολιτισμός της ανθρωπότητας ως το υπέρτατο Ον του σύμπαντος. –
   2. Οι Ευρωπαίοι κάτοικοι του εξωτερικού συμμετέχουν και ψηφίζουν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τους όρους του ευρωπαϊκού συντάγματος που είναι υπό διαμόρφωση σύμφωνα με τις επιθυμίες και ορισμούς που θα επεξεργαστούν [οι απλοί πολίτες] των 27 ομόσπονδων χωρών [πολιτειών] της Ευρώπης.
   3. Συγκροτείται με ειδικό νόμο Συμβούλιο Απόδημου Ευρωπαϊσμού , με την ισότιμη συμμετοχή όλων των απόδημων πολιτών και από τις 27 χώρες της διασποράς, που έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού Ευρωπαϊσμού =Ανθρωπισμού. –

   Δεν ξέρω τι λένε μερικοί που ακόμα έχουν πίτουρα στα κρανία τους, αλλά αν όχι ολόκληρος ο Πλανήτης –τουλάχιστον η Ευρώπη οφείλει τάχιστα να ενωθεί ως ένας και ο αυτός [κόσμος].
   Να γιατί απαιτούμε να φύγουν όλοι οι μέχρι τώρα [πολιτικοί υπηρέτες] των διεθνών μεγάλων τζακιών.

   Εμείς οι απλοί Ευρωπαίοι πολίτες
   –είμαστε σε θέση να αλλάξουμε παντελώς αυτό το ιουδαϊκό χάος
   σε μια εξαίσια –υπέρτατη Κοινωνία Ανθρώπων!!!!!!
   κι όχι κανίβαλων όπως είναι μέχρι τώρα
   και αυτοί οι δήθεν έξυπνοι των G8 –G20 κάνουν το παν να διατηρήσουν την ανθρωπότητα σε αυτό το κτηνώδες μόρφωμα των διακρίσεων.

   Ο Ελληνισμός επεκτείνεται Τώρα σε Ευρωπαϊσμό.
   Επομένως, ξεφεύγουμε παντελώς, από αυτό που ανάγκαζε τους [Σωκράτη και Μετασωκρατικούς] να βασίζουν τη φιλοσοφία τους πάνω στις αρχές της Εχθρότητας ανθρώπου από άνθρωπο.
   Κι ο Λόγος ήταν ασφαλώς, ό,τι
   –αυτοί που θεωρούσαν τους εαυτούς τους αριστοκράτες,
   δεν ήθελαν ποτέ τους να εργαστούν.

   Ως σύγχρονοι Νέοι Ευρωπαίοι επομένως,
   δεν πάμε ανά τον πλανήτη για να κερδοσκοπήσουμε
   –ούτε για να ελεήσουμε κανέναν,
   αλλά για να μάθουμε όλους τους ανθρώπους να παράγουν μόνοι τους τα αγαθά που χρειάζονται για να ζήσουν.
   Μόνον έτσι θα ξεπλύνουμε και την κακή μας φήμη –του παμπόνηρου λευκού Ευρωπαίου, που ως μόνο στόχο στο ξεροκέφαλό του είχε μοναδικά πώς να ξεγελάσει και να κλέψει τους άλλους [αμόρφωτους λαούς].
   Εμείς ως έλληνες διατηρούμε εξέχουσα θέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή διασπορά, και παρόλο που μερικά ντόπια και πανευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας προσπάθησαν και προσπαθούν ακόμα να μας καταστρέψουν το ηθικό μας, τους διαψεύδουμε μια για πάντα ό,τι
   –όσο Ζει και αναπτύσσεται Ειρηνικά και με ελεύθερο διάλογο η Ευρώπη, όλοι αυτοί οι κακομαθημένοι εδώ –στην Ευρώπη και παντού ανά τον κόσμο, θα εξαφανιστούν. Ή θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της πανανθρώπινης υπαρξιακής ισοτιμίας, ή, ας πάνε σε ψυχιάτρους να γλυτώσουν την αυτοκτονία.

   Φίλες και φίλοι –Στήνουμε την ανθρωπότητα. –

 4. roumoglou said

  ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  Ἐκτὸς ἀπὸ τοὺς ἀποδήμους Ἑλλληνες ἔχουμε καὶ τοὺς ἐνδήμους Ἑλληνες. Τί γίνετε μὲ αὐτοὺς; Π.χ. Κωνσταντινουπολίτες, Ἵμβριοι, Τενέδιοι, Βορειοηπειρώτες, Κύπροι, κ ἄ.; Ποιὰ ἡ σχέση τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας μὲ αὐτοὺς;

 5. MESA STIN ELLADARA MAS EISASTE GYRO STA 12.000.000 INCLUDING THE LONG TERM -PERMANANT LEGAL /AND /OR ILLIGAL MIGRANDS….13.000.000…
  THE GREEKS ABOARD…. DIASPORA-APODIMOI-MIX MARIAGES .SECOND/THIRD/FORTH/ AND SO ON GENERATIONS BUT WITH THE ONE AND ONLY GREEK D.N.A…….GIATI EIMASTE OLOI MAS ELLINES……….DEN TO DIAPRAGMATEUOMASTE AUTO ….IT IS BEHYONG ANY SADOW OF A DOUGHT .WE ARE AROUND 12.000.000…….ESTIMATED……..
  WITH THE HALF GREEKS….QUARTER GREEKS…..MPASTARDIA….. KAI TA LOIPA…….BLA…BLA..BLA…… TO SYNOLO MAS KSEPERNAEI TA 26.000.000 ELLINES………APOGONOI TOU PERIKLEOUS….TOU SOFOKLEOUS…TOU AGAMEMNONA….TOU THOUKIDIDI…..TIA ATHINAS….TIS PERSEFONIS…..EIMASTE MIA YPERDYNAMI…THE SLLLEPING GIAND…….

 6. PSAKSETE STO S.A.E……SIMBOULIO APODIMOU ELLINISMOU……..
  KAI EIRONIKA….SOMA AUSTRALON-AMERIKANON EKDROMEON…..TSAMPA TAKSIDAKIA STIN ELLADA ..KAI SE OLON TON KOSMO …PLIROMENA APO TIN FTOXI PSOROKOSTAINA…TO ELINIKO KRATOS….. GIA 10 -12 XRONIA TORA….
  POU MONO OTAN PETHAINEI I ELLADARA MAS MAS THYMOUNTAI GIA BOITHEIA …ZITIANIES…KAI SKESKATRASISMA APO TIS BROMODOULEIES TOUS…..
  ZITAME KAI APAITOUME ISI METAXEIRISI..ME TOUS ELLINES TIS ELLADOS…..ISOI PROS… ISOUS.
  EKLEGEIN KAI EKLEGESTHAI……..NA AKOUME KAI NA MAS AKOUNE……STIS EKASTOTE KYBERNISEIS…….KSERETE OTI YPARXOUNE TOULAXISTON 5.000.000 LAMPROTATOI ELLINES EPISTIMONES SE ILI TIN OIKOUMENI…….POU KYBERNANE TOUS KATA TOPOUS LAOUS TOUS….SE OLES TIS EPISTIMES SIMERA OI NUMBER ONE ….EINAI OI ELINES ..TOU EKSOTERIKOU…OI APODIMOI……AUTOI POU EIMASTE KSENOI STO IDIO MAS TO SPITI KAI TO XORIO.

 7. http://www.saeoceania.org.au/

  SAE Oceania and Far East Region – Home

 8. http://www.sae.gr/

 9. Ένα νέο ΣΑΕ, στο οποίο θα συμμετέχει με λόγο και ρόλο ο Οικουμενικός Ελληνισμός.

  Ένα νέο ΣΑΕ, με σύγχρονη και κάθετη οργάνωση που θα εκπροσωπεί κάθε απόδημο Έλληνα όπου κι αν βρίσκεται.

  Ένα νέο ΣΑΕ, αυτοχρηματοδοτούμενο , με απόλυτη διαφάνεια στην λειτουργία του, με πιστή εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, που θα ανταποκρίνεται στις ιδρυτικές αρχές και διαχρονικές αξίες του για την προσέγγιση, οργάνωση και αποτελεσματική εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς.

  Στη συνάντηση που διεξήχθη σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα αποφασίστηκε από κοινού ανάμεσα στην Ελληνική Πολιτεία και το Προεδρείο να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, ώστε γρήγορα και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να έχουμε την έναρξη λειτουργίας του νέου ΣΑΕ.

  Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  1) Η άμεση σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής απαρτιζόμενης από εκπροσώπους του Προεδρείου του ΣΑΕ, στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού υπό την προεδρεία εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία θα καταρτίσει εντός διμήνου το σχέδιο νόμου για το νέο ΣΑΕ, ενσωματώνοντας αποφασιστικά τις αναγκαίες τομές και αλλαγές στη λειτουργία του.

  2) Το νέο σχέδιο νόμου να δοθεί για διαβούλευση με την ομογένεια, ώστε στη συνέχεια να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ψήφισή του από την Ελληνική Βουλή.

  3) Μετά την ψήφισή του νέου νόμου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, να ξεκινήσουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση οι διαδικασίες ανάδειξης νέου Προεδρείου βάσει των προβλεπομένων στο νέο νόμο διατάξεων.

  Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κύριο Κωνσταντίνο Τσιάρα, στην οποία συμμετείχε και ο Γεν. Δ/ντης Απόδημου Ελληνισμού Πρέσβης κ. Π. Παναγιωτόπουλος, εκ μέρους του Προεδρείου του ΣΑΕ παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Στέφανος Ταμβάκης, η Γραμματέας Δρ Όλγα Σαραντοπούλου, ο συντονιστής Περιφέρειας ΗΠΑ κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο συντονιστής Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής κ. Νικηφόρος Νικολαίδης, ο συντονιστής Περιφέρειας Αφρικής και Εγγύς/Μέσης Ανατολής κ. Χάρης Γκουβέλης, ο συντονιστής Περιφέρειας Χωρών πρώην ΕΣΣΔ κ. Ιβάν Σαββίδης, εκπρόσωπος του Συντονιστή Περιφέρειας Καναδά κ. Ιωάννη Δάγωνα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 10. dimitris kynigopoulos said

  ΝΟΜΙΖΟ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΗΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ

 11. Λάζαρος Τσαδαρίδης said

  Όποιος δεν ζει μόνιμα στην Ελλάδα, να μην έχει δικαίωμα ψήφου.
  Με ποιά λογική θα καθορίζει κάποιος που ζει π.χ. στην Αμερική ή στη Γερμανία, το ποιός θα με κυβερνήσει εδώ;
  Γιατί να ψηφίζει, χωρίς να λούζεται ο ίδιος το αποτέλεσμα της επιλογής του;

 12. […] ‘Αρθρο 108 – (Απόδημος ελληνισμός) […]

 13. […] Δημοσιεύθηκε στο Uncategorized | 17 Comments » […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: