ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σχολιάστε κάθε άρθρο, κάνετε προτάσεις για τυχόν αλλαγή του και ψηφίστε.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

 • Advertisements

‘Αρθρο 117 – (Αγροτική ιδιοκτησία, δάση, απαλλοτριώσεις, οικιστικές περιοχές)

Posted by Διαβούλευση στο 20/03/2012

ΙΣΧΥΟΝ  ΑΡΘΡΟ

1. Oι νόμοι που εκδόθηκαν έως την 21.4.1967 κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 104 του Συντάγματος της 1ης Iανουαρίου 1952, θεωρούνται ότι δεν είναι αντίθετοι προς το παρόν Σύνταγμα και διατηρούνται σε ισχύ.

2. Eπιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 17, η νομοθετική ρύθμιση και διάλυση αγροληψιών και άλλων εδαφικών βαρών που υφίστανται ακόμη, η εξαγορά από εμφυτευτές της ψιλής κυριότητας εμφυτευτικών κτημάτων, καθώς και η κατάργηση και ρύθμιση ιδιόρρυθμων εμπράγματων σχέσεων.

3. Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό.

4. H αναγκαστική απαλλοτρίωση δασών ή δασικών εκτάσεων που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου επιτρέπεται μόνο υπέρ του Δημοσίου σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 17, για λόγους δημόσιας ωφέλειας διατηρείται πάντως η μορφή τους αμετάβλητη ως δασική.

5. Oι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που κηρύχθηκαν ή που θα κηρυχθούν εωσότου οι κείμενοι νόμοι για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις προσαρμοστούν στις διατάξεις του Συντάγματος διέπονται από τις διατάξεις που ισχύουν κατά το χρόνο που κηρύσσονται.

6. Oι παράγραφοι 3 και 5 του άρθρου 24 εφαρμόζονται στις οικιστικές περιοχές που αναγνωρίζονται ή αναμορφώνονται αφότου ισχύσουν οι νόμοι που προβλέπονται στις παραγράφους αυτές.

7. Η ισχύς της αναθεωρημένης διάταξης του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 17 αρχίζει με τη θέση σε ισχύ του σχετικού εκτελεστικού νόμου και πάντως από 1.1.2002.

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1. Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό.

2. H αναγκαστική απαλλοτρίωση δασών ή δασικών εκτάσεων που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου επιτρέπεται μόνο υπέρ του Δημοσίου σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 17, για λόγους δημόσιας ωφέλειας διατηρείται πάντως η μορφή τους αμετάβλητη ως δασική.

3. Με νόμο είναι δυνατόν να μεταφερθούν δημόσια δάση στην κυριότητα οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

 

6 Σχόλια to “‘Αρθρο 117 – (Αγροτική ιδιοκτησία, δάση, απαλλοτριώσεις, οικιστικές περιοχές)”

 1. Καραγιάννη Σοφία said

  Μπορεί δηλ.το δημόσιο να αποχαρακτηρίσει δασική περιοχή σε απόσταση ενός χιλιομέτρου απο κατοικημένη
  περοχή και μετά να το παραχωρήσει σε ιδιώτες για κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης αποριμμάτων μιάς
  ολόκληρης πόλης; (πχ. Ευκαρπία Θεσσαλονίκης)

 2. Θάνος said

  Είναι ίδια με το ‘Αρθρο 24 – (Προστασία του περιβάλλοντος). Ζητώ να συγχωνευτούν, καθώς κι εκεί λένε για τις παραβιάσεις και τα λοιπά.

 3. Πρώτα και κύρια Δεν υπάρχουν ιδιωτικά δάση.
  αυτός ο χαρακτηρισμός οφείλει να διαγραφεί οριστικά.
  Τα πάντα Είναι κοινά.

  Δεύτερον, γιατί να μιλάμε για μη αποβολή του δασικού χαρακτήρα μιας καμένης γης ή για χαρακτηρισμό λιβαδιών σε δάσος και να μην ορίζουμε ό,τι:
  1. Τα δάση –όπως βουνά λόφοι και κάμποι –αποτελούν απαραίτητα συστατικά στοιχεία του οικολογικού μας περιβάλλοντος. – η μορφή τους είναι φυσική ιερότητα. η αλλοίωση της έκτασης αυτών απαιτεί κοινή διαβούλευση και απόφαση από το σύνολο των πολιτών με τουλάχιστον 90% πλειοψηφία.
  2. Τα όποια Σχέδια Πόλεων και άρα τα όποια κτίσματα –οφείλουν να τίθενται σε δημοψηφίσματα με την υψηλή πλειοψηφία του 90% των κατοίκων.
  3. Τα όποια κτίσματα ορίζεται ρητά να γίνονται εντός σχεδίων πόλεων [χώρων]
  4. Απαγορεύεται ρητά να κτιστεί το παραμικρό εκτός σχεδίου, που το σχέδιο είναι εγκεκριμένο πάντα από το 90% των πολιτών, χωρίς την έγκριση των πολιτών με 90% πλειοψηφία.
  5. Κάθε [παράβαση] τιμωρείτε με άμεση κατεδάφιση από τους ίδιους τους πολίτες άμα τη συγκέντρωση του 10% ψήφων των κατοίκων. Οι κάτοικοι των παράνομων κτισμάτων θα τιμωρούνται με την υποχρέωση να ζουν πια άστεγοι –Μέχρι να ζητήσουν δημόσια συγνώμη κι αφού φέρουν σε πέρας αναγκαστική εργασία να απομακρύνουν από μόνοι τους τα μπάζα με τα ίδια τους τα χέρια –χωρίς κανένα μεταφορικό μέσο. – και να μετατρέψουν το χώρο που αυθαιρέτησαν στην αρχική του μορφή –μεταφέροντας χώμα και φυτεύοντας ότι αποξήλωσαν. Άμα το πέρας –υποχρεούνται να ζήσουν τουλάχιστον για ένα χρόνο –στο δάσος τρώγοντας μόνον άγρια χόρτα.
  6. Αντίθετα, η κατεδάφιση [αλλαγή δομής] μιας πόλης για να αυξηθεί το πράσινο –40% κτίσματα -60% πράσινο, μπορεί να γίνει ακόμα και με 50+1% της πλειοψηφίας των κατοίκων, αφού βεβαίως μελετήσουν τους όρους αποκέντρωσης σε όλη την ύπαιθρο.

  Με λίγα λόγια, δεν μπορεί καμιά κυβέρνηση να θέτει όπως αυτή συμφέρει,
  Που ποια πως και πότε θα εγκρίνει χώρους για πολεοδομικές χρήσης.
  Ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής σε οικισμό δεν μπορεί ποτέ να είναι θέμα της Βουλής αλλά όλων των πολιτών.
  Και δεν μπορεί κανένας μας να κάνει του κεφαλιού του. –

  • και κάτι ακόμα πιο βασικό:

   7. ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής και ο όγκος της σε ιδιωτική
   απαιτεί την έγκριση από τα 3/4 των κατοίκων. –

 4. […] ‘Αρθρο 117 – (Αγροτική ιδιοκτησία, δάση, απαλλοτριώσεις… […]

 5. […] Δημοσιεύθηκε στο Uncategorized | 4 Comments » […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: