ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σχολιάστε κάθε άρθρο, κάνετε προτάσεις για τυχόν αλλαγή του και ψηφίστε.

  • Αρχείο

  • Kατηγορίες

‘Αρθρο 109 – Διαθήκη, κωδίκελλος, δωρεά υπέρ του Δημοσίου, μητρώο κληροδοτημάτων)

Posted by Διαβούλευση στο 20/03/2012

ΙΣΧΥΟΝ  ΑΡΘΡΟ  

1. Δεν επιτρέπεται η μεταβολή του περιεχομένου ή των όρων διαθήκης, κωδικέλλου ή δωρεάς, ως προς τις διατάξεις τους υπέρ του Δημοσίου ή υπέρ κοινωφελούς σκοπού. 

2. Kατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η επωφελέστερη αξιοποίηση ή διάθεση, για τον ίδιο ή άλλο κοινωφελή σκοπό, εκείνου που καταλείφθηκε ή δωρήθηκε, στην περιοχή που καθόρισε ο δωρητής ή ο διαθέτης ή στην ευρύτερή της περιφέρεια, όταν βεβαιωθεί με δικαστική απόφαση ότι η θέληση του διαθέτη ή του δωρητή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, για οποιονδήποτε λόγο, καθόλου ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της, καθώς και αν μπορεί να ικανοποιηθεί πληρέστερα με τη μεταβολή της εκμετάλλευσης, όπως νόμος ορίζει. 

3. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη σύνταξη μητρώου κληροδοτημάτων γενικά και ανά περιφέρεια, την καταγραφή και ταξινόμηση των περιουσιακών τους στοιχείων, τη διοίκηση και διαχείριση του κάθε κληροδοτήματος σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη ή δωρητή και κάθε άλλο συναφές ζήτημα.

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ 

 

 

4 Σχόλια to “‘Αρθρο 109 – Διαθήκη, κωδίκελλος, δωρεά υπέρ του Δημοσίου, μητρώο κληροδοτημάτων)”

  1. Θάνος said

    Να καταργηθεί. Αυτά όλα είναι περιουσίες της οικογένειας! Να σεβόμαστε και τους νεκρούς!

    • σωστό Θάνο, ωστόσο, αυτό πρέπει να ισχύει για τις μικρές περιουσίες [ένα δυο σπίτια ένα πέντε δέκα στρέμματα γης , ένα εργαστήρι, λεφτά κάτω των 100 χιλιάδων. μέχρις εκεί για όλα τα πιο πολλά -πάνε για το κοινό όφελος. σκέψου, γιατί άραγε ο φόρος κληρονομιάς είναι υπέρογκος -σε όλη τη Δύση παρακαλώ; επειδή ακριβώς, ο καθένας μας οφείλει να δουλέψει από μόνος του για να ζήσει. επομένως, ο δυτικός πολιτισμός, έχει δυο μέτρα και δέκα σταθμά, ναι μεν ελεύθερη οικονομία αλλά στην ουσία σε βουτάει και σε πτωχεύει στο άψε σβήσε… τύφλα λοιπόν να έχει ο Κομμουνισμός που τον κατηγορούν μάλιστα.
      εδώ, στην τάχα πολιτισμένη δύση σε αφήνουν να δουλεύεις σαν βλάκας, η πολύ δουλειά έτσι κι αλλιώς είναι βλακεία, και από την άλλη σου τα αρπάζει μέχρι δεκάρας. με εξαίρεση βέβαια τους μεγάλους καρχαρίες, γι’ αυτούς ισχύει άλλο καθεστώς -το δικό τους καθεστώς. – ή θα μετατρέψουμε λοιπόν -φανερά ολόκληρη την ανθρωπότητα Κομμουνιστική, ή, όπως πάμε θα φάμε τα μουστάκια μας που λέμε -και χαράς σε όποιον είναι [σπανός]…

  2. […] […]

  3. […] Δημοσιεύθηκε στο Uncategorized | 2 Comments » […]

Σχολιάστε