ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σχολιάστε κάθε άρθρο, κάνετε προτάσεις για τυχόν αλλαγή του και ψηφίστε.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

‘Αρθρο 5A: (Δικαίωμα στην πληροφόρηση)

Posted by Διαβούλευση στο 21/03/2012

ΙΣΧΥΟΝ  ΑΡΘΡΟ

1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων.

2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων.

2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.

 

 

10 Σχόλια προς “‘Αρθρο 5A: (Δικαίωμα στην πληροφόρηση)”

 1. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΓΚΟΥΛΙΑ said

  ΕΔΩ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε. ?ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΑ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΙΜΩΜΕΝΑ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΙ.

  • για ποια ελεύθερη πληροφόρηση να μιλάμε τότε; σχετικά οφείλει να οριστεί:

   η πληροφόρηση αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας χωρίς καμιά απαγόρευση. η πληροφορία και οιμ πληροφοριοδότες οφείλουν πρώτα να είναι απόλυτα βέβαιοι ότι η είδηση το νέο το συμβάν κλπ. κλπ. ευσταθεί πλήρως οπότε δεν τίθεται κανένας περιορισμός ο περιορισμός οφείλει να οριστεί για τα ψεύδη και συκοφαντίες. επ’ αυτού προβλέπει και το σημείο 31-32 του γενικού λαϊκού μανιφέστου που ζητά και απαιτεί:

   31) Ζητούμε να υπάρξει μια συμβουλευτική νομική αρχή που θα κατευθύνει την τέχνη του θεάτρου των μύθων και γενικά της διασκέδασης, ώστε να μην υπάρχει αυτό το αχαλίνωτο καλλιτεχνικό τοπίο, που μόνον ηθική Δεν διδάσκει.
   32) Απαιτούμε εκστρατεία εναντίον εκείνων που διαδίδουν σκόπιμα πολιτικά ψέματα και η διάδοση τους μέσω του Τύπου. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού Τύπου, απαιτούμε:
   (Α) Όλοι οι συντάκτες και οι βοηθοί τους στις εφημερίδες που εκδίδονται στη ευρωπαϊκή γλώσσα να είναι Ευρωπαίοι πολίτες.
   (Β) Μη-Ευρωπαϊκές εφημερίδες δημοσιεύονται μόνο με τη ρητή άδεια της Ευρωπαϊκής πολιτείας.
   (Γ) Όλα τα οικονομικά συμφέροντα ή με οποιοδήποτε τρόπο επηρεάζουν ευρωπαϊκές εφημερίδες θα πρέπει να απαγορεύεται σε μη Ευρωπαίους από το νόμο, και ζητούμε την τιμωρία για παραβαίνοντες το νόμο αυτό –την άμεση καταστολή της εφημερίδας και η απέλαση των μη Ευρωπαίων απ’ τη χώρα Ευρώπη. –
   Εφημερίδες που παραβαίνουν τους κανόνες
   της υπαρξιακής ισότητας και ισονομίας των πολιτών
   –και που θίγουν την κοινή ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών
   οφείλουν να κατασταλούν.
   Ζητούμε νομική δράση κατά των εν λόγω καταχραστών
   τάσεις στην τέχνη και τη λογοτεχνία που απαξιοί την υπαρξιακή ισονομία και ισοτιμία, ή έχουν διασπαστική επιρροή πάνω στη ζωή της κοινής μας λαϊκής ευρωπαϊκής ζωής,
   και οποιοσδήποτε οργανισμός που προσβάλλει τα ανωτέρω αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών
   οφείλει να διαλυθεί. –
   ……………………………..

   επομένως, δεν μιλάμε για ελευθερία έκφρασης αλλά, στο καφενείο μπορεί να λέει ο καθένας ότι του ρθει, ποτέ όμως δεν μεταδίδονται υποθέσεις από τα ΜΜΕ.
   απαιτούμε επιτέλους απόλυτη ειλικρίνεια και για κάθε πληροφορία
   αυστηρότατη έρευνα για την αλήθεια και μετά μεταδίδουμε δημόσια. μέχρι τότε -δεν ανακοινώνουμε τίποτα απολύτως,
   πληροφορίες για σπέκουλες απαγορεύονται και τιμωρούνται αυστηρά οι ψεύτες με την απαγόρευση δημόσιας εμφάνισης αυτού που θα μεταδίδει αναλήθειες.

 2. Αναστασία Νισκοπούλου-Λουκά said

  Συμφωνώ με την κ. Κατερίνα Μαγκούλια και απλά συμπληρώνω οτι τα ΜΜΕ δεν «εκβιάζονται» αλλά συναινούν..λόγω συμφερόντων των Καναλαρχών τους και Πολιτικής ταύτισης με κάποιους πολιτικούς/κόμματα που «τα λαδώνουν» πάλι απο χρήματα των φορολογουμένων πολιτών και μάλιστα απο την υστέρηση των Πολιτών. Οι εργαζόμενοι δε σ’ αυτά τα Μέσα, αν είναι ..μικρής μισθοδοτικής κλίμακας και υπο τον φόβο της απόλυσης «φιμώνονται» ενώ οι άλλοι οι παχυλά αμειβόμενοι απλά..»ποιούν..την νήσσαν» και γίνονται ..φερέφωνα των ιδίων τους συμφερόντων και των «Μεγάλων αφεντικών» που λόγω αλυσίδας «λαδώματος αλλήλοις» (πάντα προερχομένων τελικά απο την..τσέπη των πολιτών) γίνονται ακόμα πιο ισχυρά για να «ντοπάρουν» τους θεατές, τους ακροατές και τους αναγνώστες τους και να περνάνε τις θέσεις τους! Ευτυχώς που οι περισσότεροι γνωρίζουμε να «διακρίνουμε» και να μην επηρεαζόμαστε αλλά να «κρατάμε» αυτά που είναι αληθινά και όχι αυτά που «φαίνονται αληθινά»..ελπίζω!!

 3. βασιλης said

  Αμεση παροχη στον πολιτη οποιουδηποτε δημοσιου εγγραφου χωρις τις αρλουμπεες προστασιας προσωπικων δεδομενων και δικαστικων αποφασεων κλπ.
  Φετος αναγκαστηκα να ζητησω απο το συνηγορο πολιτη βοηθεια για να λαβω εγγραφο τιμολογιο απο δημοτικη αρχη η οποια εκλεψε υλικο πνευματικης ιδιοκτησιας και ελαβε στη συννεχεια επιχορηγηση για την κυκλοφορια τουριστικου οδηγου !

  Αρνουνταν επι 1 χρονο να δωσει τα τιμολογια που ζητουσα με τις εικονικες χρεωσεις πχ 3000ε φωτογραφησης για δικαστικη χρηση. Στο τελος το εδωσε χωρις καν πρωτοκολο…. αλλα δεν εγινε κανενα επισημο δημοτικο συμβουλιο περι της απατης αυτης.

 4. sakis12 said

  Ολοι οι δημοσιογραφοι υποχρεονονται να υπογραψουν οτι δε θα αναφερουν τιποτα εναντιων του ομιλου που εργαζονται!!!!! διαφορετικα δεν προσλαμβανονται!!!

 5. Φώτιος said

  Να τεθεί επακριβώς το θέμα των ΜΜΕ, το εύρος της ελευθερίας των πληροφοριών (θυμόμαστε όλοι τα Ίμια και τις πληροφορίες του Βερύκιου), και πλαίσιο δεοντολογίας των πληροφοριών (πχ. τρομοκρατία – φόνοι κλπ)

 6. georgios said

  Πολύ μεγάλο το θέμα των μ.μ.ε θα έλεγα το μεγαλύτερο που έχει σχέση με τα αντανακλαστικά μιας κοινωνίας 1) προσδιορισμός της εννοιας είδηση 2) δυνατότητα και τρόπος σχολιασμού μιας είδησης 3) χρήση των μμε από ιδιοκτήτες ιδιώτες 4) προσδιορισμός ποινών και προστίμων με δημόσιο έλεγχο 5) αυστηρος έλεγχος στην γνώση των ελληνικών σε όσους εμφανίζονται στην τηλεόραση η ομιλουν στα μικρόφωνα των Ρ/Σ 6) αυστηρη απαγόρευση γελοίων τηλεοπτικών παιγνίων και (διαγωνισμών)με προφανή στόχο των προσπορισμό κέρδους από το μέσον!!!! 7) δεοντολογία δημοσιογραφικής συμπεριφοράς …………..

 7. ΟΡΓΗ said

  1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων. ΠΡΟΤΑΣΗ Καθενας εχει δικαιωμα στην πληροφορηση και απαραιτητη προυποθεση για τους ιδιοκτητες μεσων που μεταδιδουν την πληροφορηση ειναι να μην μετεχουν σε δημοσιους διαγωνισμους,να κατεχουν δημοσια αξιωματα και να μην αναμεταδιδουν διαφημισεις πολιτικων κομματων.

  2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.ΠΡΟΤΑΣΗ Πληρης αναρτηση στο διαδυκτιο ολων των αποφασεων βουλης,περιφερειων,δημων,πρ.δημοσιου δικαιου και φορολογικων στοιχειων ανθρωπων που κατεχουν δημοσια αξιωματα και πασης φυσεως αποφασεων περι επιχορηγησεων και αγορων του δημοσιου τομεα.

 8. […] ‘Αρθρο 5A: (Δικαίωμα στην πληροφόρηση) […]

 9. […] Δημοσιεύθηκε στο Uncategorized | 8 Comments » […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: