ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σχολιάστε κάθε άρθρο, κάνετε προτάσεις για τυχόν αλλαγή του και ψηφίστε.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

Θέλετε να θεσπιστεί σταθερή τετραετής κυβερνητική θητεία ή όχι;

Posted by Διαβούλευση στο 15/02/2013

15 Σχόλια προς “Θέλετε να θεσπιστεί σταθερή τετραετής κυβερνητική θητεία ή όχι;”

 1. Απλή αναλογική, κυβερνήσεις συνασπισμών, σταθερή κυβερνητική θητεία.Όποτε οι πολίτες το επιθυμούν αλλά και όταν εμφανισθεί αδυναμία συμφωνίας μεταξύ των κυβερνώντων αποφασίζουν οι πολίτες με δημοψήφισμα.

  • Xρίστος Δαγρές said

   Συμφωνώ με τον κ. Βουρλή. Το μόνο που θα προσθέσω είναι το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε οποιαδήποτε περίπτωση κύρωσης Διεθνών Συμφωνιών και Συμβάσεων ακόμη και όταν συμφωνούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

 2. […] Θέλετε να θεσπιστεί σταθερή τετραετής κυβερνητική θητ… […]

 3. […]   Θέλετε να θεσπιστεί σταθερή τετραετής κυβερνητική θητ… […]

 4. Κοκκινοχωμίτης said

  Η θητεία της Κυβέρνησης να είναι τουλάχιστον τριετής και το πολύ πενταετής.

 5. Τασος Αθανασιαδης said

  η θητεια να ειναι σταθερη αλλα να υπαρχει δυνατοτητα ανακλησης απο τον λαο

 6. 1) Δεν μπορείς να ακούς προδοτική κυβέρνηση να καλύπτεται πίσω από μια τετραετία. 2) Με ποιό τρόπο θα ανακαλέσει ο λαός ; μετά δακρυγόνων ;

  • Τασος Αθανασιαδης said

   Οσον αφορα την ανακληση, υπαρχουν παραδειγματα πχ στις ΗΠΑ με το λεγομενο recall των κυβερνητων των Πολιτειων. Αν μαζευτει ενας μεγαλος αριθμος υπογραφων πχ του 1/3 των ψηφοφορων γινεται δημοψηφισμα ωστε να φυγει ή να μεινει

 7. Θέλω να μην εκχωρώ την απόλυτη εξουσία χωρίς δυνατότητα ανάκλησης, αλλά θέλω χρόνια σταθερά.
  Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών η επόμενη κυβέρνηση να είναι για το υπόλοιπο των χρόνων

 8. TAS MYLO said

  Το θέμα του τρόπου σχηματισμού κυβέρνησης και της διάρκειας της θητείας χρίζει ριζικής αλλαγής του Συντάγματος της Ελλάδας.
  Η θέσπιση και εφαρμογή οποιασδήποτε σταθερής θητείας, θα εφαρμόζεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  1. Ξεκαθάρισμα πολιτικών γραμμών και θέσεων στα υπάρχοντα προβλήματα.
  2. Κατάθεση σχετικού χρονοδιαγράμματος από την κάθε υποψήφια κυβέρνηση, προτού ακόμα σχηματιστεί.
  3. Κοινοποίηση της πολιτικής που θα ακολουθηθεί στα βασικά θέματα και του σχετικού χρονοδιαγράμματος, σε όλους τους πολίτες μέσω των συντονιστικών επιτροπών όλων των Λαϊκών Συνελεύσεων των πολιτών, σε όλη τη χώρα.
  4. Εφόσον η νέα κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τις πολιτικές της υποσχέσεις και εφαρμόζει με πολύ μικρές αποκλείσεις το χρονοδιάγραμμά της, τότε και μόνο τότε να έχει το δικαίωμα να ολοκληρώνει την θητεία της. Γι’ αυτόν τον σκοπό η κάθε κυβέρνηση μέσω των εκπροσώπων τους σε όλους τους νομούς θα οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τις Συνελεύσεις των πολιτών μέσω των συντονιστικών τους, για το έργο της και την πορεία των εξελίξεων, κάθε τρίμηνο. Πλήρης αναφορά.
  5. Εφόσον η υπάρχουσα κυβέρνηση είτε δεν ενημερώνει, είτε αποκλίνει από τους στόχους της και κατά πολύ από τα χρονοδιαγράμματά της, προτείνονται Συνελεύσεις Πολιτών από τα κατά τόπους συντονιστικά για συλλογή υπογραφών ή/και δημοψήφισμα για πιθανή καθαίρεση της υπάρχουσας κυβέρνησης και κήρυξη νέων εκλογών, προτού ακόμα συμπληρώθεί η θητεία της.

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε θέματα που προκύπτουν κατά την διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης τα οποία δεν υφίσταντο καν όταν η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε την θητεία της, οπότε και δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό της πρόγραμμά, θα γίνονται Λαϊκές Συνελεύσεις των Πολιτών, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για την απόφαση της ψήφου των εκπροσώπων επί των νέων νόμων-συνθηκών στο κοινοβούλιο (όπως ανέφερα σε σχόλιο άλλου ερωτήματος).

  Οπότε είναι αυτονόητο το συμπέρασμα ότι δεν παίζει μεγάλο ρόλο αν είναι 3ετής, 4ετής ή 5ετής η θητεία. Μικρή διαφορά θα κάνει στο τελικό αποτέλεσμα.

 9. Ασχετο αυτο που θα ρωτησω αλλα γιατι δεν εχετε βαλει σε ψηφοφορια και το τι θα θελαμε να γινει με τα εκατομμυρια λαθρομεταναστων?Ευχαριστω.

 10. ΣΤΕΛΛΑ said

  ΟΧΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟΤΟ, Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ,( ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΠΤΟ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ;;;; ), ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΟΛΥ!!!! ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ Η ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ;;;;;;;;;;;;;;;;;;ΤΟ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ!!!!!!!!
  ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΩ,( ΑΠΑΝΤΩ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!!!!), ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤ ΟΥΣΙΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΛΑΟΣ. Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΛΥΜΜΑΤΑ, (ΜΕ ΚΥΡΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΒΕΒΑΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ, ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ, ΨΕΥΤΙΑ ΑΠΥΘΜΕΝΗ,ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΛΗΣΤΕΥΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!!!!!), ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΛΥΜΜΑΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΞΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ. ΠΟΛΙΤΗ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΙΔΑΙΤΕΡΗ ΛΥΠΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ, ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΒΕΒΑΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ.ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΓΙΝΕ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ ΙΔΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ::::ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΟ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΛΙΑΣΑΝ!!!!!!

 11. Απο Πλατεια Βαθης said

  Θέσπιση μεγιστης θητειας… 3-5 χρονια ειναι αρκετα… αν και εχει δικιο ο Τας Μυλο… δεν θα εχει πια σημασια υπο την δυνατότητα ανακλησης.
  Εχει ομως σημασια για τον χρόνο «δια- φθορας» !!

 12. Αν η εκλογή των βουλευτών γίνεται με κλήρωση, μπορεί κάθε βουλευτής να κληρώνεται για τρία έτη, αλλά η βουλή να ανανεώνεται κάθε χρόνο κατά το ένα τρίτο της, Η εκλογή των βουλευτών με κλήρωση είναι ανέξοδη και η βουλή ανανεώνεται κάθε χρόνο. Προφανώς στην πρώτη (μεταβατική) εκλογή βουλής το ένα τρίτο των βουλευτών εκλέγεται με τριετή θητεία, ένα τρίτο με διετή και ένα τρίτο με ετήσια.

 13. Οι συχνές αλλαγές κυβερνήσεων προκαλεί αστάθειες και δυσλειτουργείες στα προγράμματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: