ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σχολιάστε κάθε άρθρο, κάνετε προτάσεις για τυχόν αλλαγή του και ψηφίστε.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

Πως θέλετε να διορίζεται ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης;

Posted by Διαβούλευση στο 15/02/2013

9 Σχόλια προς “Πως θέλετε να διορίζεται ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης;”

 1. Αθανάσιος Βουτσίνος said

  Αρκεί να έχει μόνο και ΜΟΝΟ Ελληνικά κριτήρια.

  • τίποτε απ’ όλα αυτά. όλες οι αρμοδιότητες στο λαό, και σε κάθε συνέλευση θα ορίζεται και νέο συμβούλιο με τον πρόεδρό του.

   κι όπως είπαμε -άμα την συγχώνευσή μας σε ΕΛΒ Συνεταιρισμούς -Πολυεθνικές πάνω στη βάση της κοινοκτημοσύνης, η Βουλή είναι άχρηστη. –

 2. […] Πως θέλετε να διορίζεται ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης; […]

 3. […]   Πως θέλετε να διορίζεται ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης; […]

 4. Joseph Vanger said

  Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ της δικής μας πρωτόγονης δημοκρατίας και των άλλων ή έστω των περισσότερων, είναι ότι υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και δεν βασίζονται μόνο στην εντιμότητα και την ικανότητα των πολιτικών τους. Δηλαδή στις περισσότερες δημοκρτικές χώρες για να ψηφιστεί ένας νόμος παιρνάει απο δύο ή και περισσότερο σώματα και το ένα σώμα ελέγχει το άλλο. Στην Ιταλία έχουν Γερουσία και κάτι ανάλογο συμβαίνει λίγο πολύ σε όλες τις δημοκρατικές χώρες και κοινωνίες απο τη Ρωσία και την Αγγλία μέχρι τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Δούμα, Βουλή των λόρδων, των αντιπροσώπων, άνω και κάτω βουλή κ.α. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να περάσει ένα νόμο νομίζω ότι χρειάζεται να τον ψηφήσουν τρία σώματα. Ακόμα και στην αρχαία Ρώμη είχαν τη σύγλητο γιά να ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό ο καίσαρας. Στη Γαλλία που μοιάζει σε αρκετά με τη δική μας περίπτωση, έχουν τον πρόεδρο που εμείς όμως, όπως είναι γνωστό υποβαθμίσαμε.
  Δεν αρκεί δηλαδή μιά απλή κομματική πλειοψηφία για να εγριθεί κάποιος νόμος. Γι’αυτό έχουμε και τα γνωστά φαινόμενα να ψηφίζονται άσχετα άρθρα, διατάξεις και τροποποιήσεις σε νομοσχέδια που δεν έχουν σχέση.
  Ίσως δεν είναι γνωστό αλλά στην Ελλάδα είχαμε γερουσία πριν πολλές δεκαετίες. Δεν μπορούσαν όμως να περάσουν τους φωτογραφικούς νόμους που ήθελαν και να τους αποσύρουν μετά απο λίγους μήνες. Έτσι ξεχάστηκε αυτό το ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΕΛΙΟ της δημοκρατίας. Απλά δε βόλευε ώστε να μαγειρεύονται οι κομπίνες πιο εύκολα και γρήγορα αλλά και για να μπορεί ο εκάσοτε πρωθυπουργός να αποφασίζει και να διατάζει σαν ένας δικτάτορας με θητεία. Την οποία μπορεί να την ανανεώσει κιόλας.
  Γι’αυτό το ελάχιστο που θα μπορύσε να γίναι είναι ο πρόεδρος της δημοκρατίας να αποκτήσει πολλές περισσότερες αρμοδιότητες και εξουσίες ώστε να υπάρχει ένα πολιτικό αντίβαρο και να εκλέγεται απ’ευθείας από τους πολίτες.

 5. Απο Πλατεια Βαθης said

  προεδρος…
  … ψηφισα υπερ του «λαου».
  Ομως εχω αμφιβολίες κατα ποσο ο -οπως τον ονομαζω- «Υπατος Θεσμος» πρεπει να ειναι ενα προσωπο, εκλεγεν με βασει την «δημοσια θέαση» του. Αυτός θα πρέπει να ειναι -ιδανικα- ο Αδέκαστος!!

 6. ΓΙΩΡΓΟΣ 78 said

  Στην προεδρική ψηφίζει ο λαός ενώ στην προεδρευόμενη η βουλή. Ξέρετε τώρα ποια μας συμφέρειΚαι όλες οι υπερδυνάμεις έχουν προεδρική δημοκρατία[Ρωσία,αμερική,κίνα]τυχαίο; δεν νομίζω

 7. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να εκλέγεται από τον Ελληνικό λαό. Ίσως μάλιστα και από ένα μεικτό σύστημα εκλογής και κλήρωσης. (Αυτό είναι κάτι για το οποίο δουλεύει η ομάδα μας και για να το προτείνει δημόσια).

 8. Οι μορφές εξουσιών με ιδεολογική βάση είναι 4εις 1. Μοναρχία. 2. Ολιγαρχία. 3. Δημοκρατία και 4 Τιμοκρατία, από το τιμής ένεκεν λόγω χαρίσματος. Όλα τα λοιπά που κυκλοφορούν ανά την οικουμένη σήμερα, είναι δογματικά ιδεολογήματα που εξυπηρετούν συγκεκριμένα δοκούν των εμπνευστών τους.
  Οι εξουσίες όλες καταλήγουν στην κορυφή της πυραμίδας του μονάρχη, που μπορεί να λέγεται: Πρόεδρος, Πρωθυπουργός, Γραμματέας, Καγκελάριος και όπως αλλιώς. Το ζητούμενο είναι η ικανότητα. Οι χωρίς πολιτική συνείδηση εκλέκτορες όμως, όποιοι και αν είναι, κρίνουν υποκειμενικά, και γι αυτό συχνά οδηγούνται σε κατάντια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: