ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σχολιάστε κάθε άρθρο, κάνετε προτάσεις για τυχόν αλλαγή του και ψηφίστε.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

Τι θέλετε να κάνουμε τώρα με το ισχύον Σύνταγμα;

Posted by Διαβούλευση στο 15/02/2013

15 Σχόλια προς “Τι θέλετε να κάνουμε τώρα με το ισχύον Σύνταγμα;”

 1. […] Τι θέλετε να κάνουμε τώρα με το ισχύον Σύνταγμα; […]

 2. […]   Τι θέλετε να κάνουμε τώρα με το ισχύον Σύνταγμα; […]

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ said

   ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

   Ήδη προωθείται η διαδικασία Τροποποίησης του Συντάγματος από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

   Μέσα σε λιγότερο από δύο αιώνων δημόσιο βίο που διανύει η Χώρα μας, έχουν ψηφιστεί δεκαεπτά Συντάγματα, Τροποποιήσεις και Αναθεωρήσεις Συνταγμάτων, ακόμα και κάποια «Παρασυντάγματα».

   Κάποια είχαν σχετική μακροβιότητα, άλλα ήταν βραχύβια και μερικά απλώς καταχωρήθηκαν στον κατάλογο.

   Και η υπό συζήτηση τροποποίηση, από τα προκρίματα του χρόνου, του τρόπου, των προσώπων και των γενικών σημερινών επικρατουσών συνθηκών δεν παρέχει εχέγγυα Σύνταξης και Ψήφισης διατάξεων, οι οποίες θα διασφαλίζουν την αρμονική σχέση «Εξουσίας-Εξουσιαζομένων», δηλαδή «Πολιτείας-Πολιτών»

   Αυτή η αρμονική σχέση εξασφαλίζεται μόνον σε ένα ΓΝΗΣΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ, στο οποίο υπάρχει ΣΑΦΗΣ και ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ (και όχι απλός περιγραφικός) των τριών ΕΞΟΥΣΙΩΝ:
   – Της ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ
   – Της ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ
   – Της ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ
   Με ξεχωριστή διαδικασία εκλογής της καθεμιάς.
   Τότε και μόνον τότε θα ισχύει το κατά κόρον λεγόμενο ότι «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό».

   Με την μέχρι σήμερα ακολουθουμένη διαδικασία «υποκλέπτεται» του Λαού η σωστή έννοια της ψήφου και μεθερμηνεύεται ως εντολή για μία και μόνη απόλυτα δεσπόζουσα εξουσία που δεν είναι άλλη από την ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ, οπότε τα πάντα ρυθμίζονται κατά το δοκούν από «μονοκρατορία» και όλα τα φλιναφήματα περί δημοκρατίας κλπ απλώς «περιγράφονται» στα χαρτιά για να παραπλανάται ο Λαός.

   Ο ως άνω προτεινόμενος διαχωρισμός προϋποθέτει εκλογές κάθε τετραετία με:

   1. Κάλπη με απλή αναλογική για εκλογή των βουλευτών με αποκλειστικό έργο την μελέτη, επεξεργασία και ψήφιση των νόμων.

   2. Κάλπη για εκλογή Πρωθυπουργού και Αναπληρωτή του, ο οποίος θα επιλέγει τους Υπουργούς που θα απαρτίζουν το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο και θα ψηφίζεται από τη Βουλή.
   Έτσι εξασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα και η δυνατότητα εκτέλεσης ολοκληρωμένου κυβερνητικού προγράμματος, ενώ από σύστασης του Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 66 βουλευτικές εκλογές και εναλλάχτηκαν 199 κυβερνήσεις, πολλών των οποίων η διάρκεια ήταν μικρότερη και του ενός μήνα, πράγμα που σημαίνει ακυβερνησία με τρομακτικές συνέπειες για τη Χώρα.

   -2-

   3. Ο Δικαστικός Κόσμος (Δικαστές, Δικηγόροι, Διδακτικό Προσωπικό των Νομικών Σχολών, Δικαστικοί Υπάλληλοι, ενδεχομένως και το Υπαλληλικό

   Προσωπικό των Νομικών Σχολών) μπορούν να συγκροτήσουν εκλεκτορικό Σώμα για την εκλογή της Διοίκησης της Δικαστικής Εξουσίας με αντιπροσωπευτικότητα κατά την Ιεραρχική διαβάθμιση (Πρωτοδικείου, Εφετείου, Ανωτάτων Δικαστικών) από ενιαίο (προς αποφυγή δημιουργίας αντιπάλων παρατάξεων εντός του Δικαστικού Σώματος) κατά ιεραρχία ψηφοδέλτιο για εξασφάλιση ισομερούς αντιπροσωπευτικότητας.

   Έτσι η Εξουσία δεν θα είναι «μονοπόδαρη», με ένα πυλώνα, αλλά θα στηρίζεται, ως οφείλει, σε τρείς πυλώνες, όπως επιβάλλουν οι Αρχές ενός γνήσιου δημοκρατικού πολιτεύματος και ως ισότιμες θα αληλοελέγχονται.

   Το σημερινό πολίτευμα, επονομαζόμενο «δημοκρατία δυτικού τύπου» είναι ψευδεπίγραφο, ξένης έμπνευσης και δεν εξασφαλίζει στους πολίτες τις Βασικές Αρχές της Πραγματικής Δημοκρατίας, την Ισονομία και την Αξιοκρατία,
   .

   Και πράγματι, περιθωριοποίηση και παραβίαση ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, επισημαίνουν τα πιο αξιόπιστα και αρμόδια πρόσωπα.

   1. Ο Αρχιδικαστής πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός αξιότιμος κύριος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ, στην τελετή αποχώρησής του, στην οποίαν παρέστησαν όλα τα ανώτατα στελέχη του πολιτικού, του δικαστικού και του οικονομικού κόσμου, στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, ιδιαίτερα ετόνισε ότι:
   -«Αρκετοί από τους νόμους μας δυστυχώς δεν προάγουν ούτε προασπίζονται την ΙΣΟΝΟΜΙΑ και την ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είμαστε στην πράξη όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο…».
   «…στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, η ΜΗΤΕΡΑ των προβλημάτων παραμένει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ»!

   2. Επίσης και άλλος Αρχιδικαστής πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου (και νυν επίτιμος Πρόεδρος Α.Π), αξιότιμος κύριος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, στο βιβλίο του, με τίτλο «Αγαπημένο μου Σύνταγμα ή αντισυνταγματικοί παραλογισμοί», καταγράφει την ζοφερότερη βιούμενη πραγματικότητα, καθόσον αναφέρεται στην «περιθωριοποίηση όλων των βασικών αρχών του Συντάγματος».
   Χαρακτηριστική μία παράγραφος: «….Οι τρεις νέοι κατακτητές (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ) προκειμένου να ασκούν αποτελεσματικότερη την κατοχική τους εξουσία στη Χώρα μας, συνέστησαν την τρόϊκα, στην οποία λογοδοτεί η κυβέρνηση για την πιστή εφαρμογή των υποδειχθέντων και δέχεται τις παρατηρήσεις της και λαμβάνει νέες εντολές, χωρίς να έχει την δυνατότητα να ενεργήσει ως κυβέρνηση ανεξαρτήτου κράτους, αλλά ενεργεί ως εντολοδόχος κυβέρνηση των δανειστών… ».
   -3-

   Στην ολική περιθωριοποίηση του Ελληνικού Συντάγματος αναφέρονται και ξένοι διακεκριμένοι νομικοί, όπως:

   3. Ο Κeth EWING, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο KING COLLEGE, του Λονδίνου, σε δηλώσεις του στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», υποστηρίζει : «Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα είναι παράνομα και αντισυνταγματικά..».

   4. Ο Αdreas Fischer-Lescano, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης επιβεβαιώνει (ιστοσελίδα “EU Observer”):
   «…ότι κάποια από τα μέτρα των μνημονίων που εφαρμόζονται σε χώρες της Ευρωζώνης συνιστούν παραβίαση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης…» και κατ’ επέκταση, βέβαια και του Ελληνικού Συντάγματος.

   Αυτές οι διαπιστώσεις δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο, από πρώτο ψυχανέμισμα της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό, φόρτωσαν τον Ελληνικό Λαό με δυσβάστακτα τοκογλυφικά δανειακά βάρη και από απελεύθερος κατέστη υποζύγιο και έρμαιο στα κελεύσματα ξένων δυναστών.
   Αυτοί του καθόρισαν τους όρους «ύπαρξής του ως ελεύθερου κράτους » , τα όριά του, το καθεστώς, τις δανειακές υποχρεώσεις του, κλπ ! (ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 1830).

   Τον βαθμό της «ανεξαρτησίας του» τον δηλώνει το 1841 ο Βρετανός πρεσβευτής στην Ελλάδα sir Edmund Lyons: «Μία πραγματική ανεξάρτητη Ελλάδα είναι ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει είτε Ρωσσική είτε Αγγλική. Και αφού δεν πρέπει να γίνει Ρωσσική είναι ανάγκη να γίνει Αγγλική».

   Ένα αιώνα μετά, 9/10/1944, ο τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας WINSTON CHURCHILL, σπεύδει στη Μόσχα και με τον Στάλιν συμφωνεί να έχει η Αγγλία την επιρροή «ουσιαστικά κατοχή» του 90% στην Ελλάδα και η Σοβιετική Ένωση από 50%- 90% σ’ όλες τις ανατολικές Χώρες! (Απομνημονεύματα CHURCHILL & Ιστορία του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου Raymond Cartier ).
   Ο ίδιος ο Churchill, πετώντας «στα σκουπίδια» τους ύμνους του 1940, που η Ελλάδα, η μόνη σύμμαχος της Μεγάλης Βρετανίας κατάφερε το πρώτο κτύπημα-πλήγμα στον Άξονα και αναπτέρωσε το ηθικό και την ελπίδα όλων των υπόδουλων στον Άξονα λαών, τον Δεκέμβριο 1944, όταν πλέον οι συμμαχικές δυνάμεις ανέτρεπαν τα εχθρικά μέτωπα, στον επικεφαλής των βρετανικών αποβατικών δυνάμεων στην Ελλάδα, Ronald Scobie, έδωσε εντολή:
   «.. μη διστάσετε να ενεργήσετε ως να ευρίσκεσθε εις μόλις καταληφθείσα πόλιν (την Αθήνα) που έχει εκραγεί επαναστατικό κίνημα!»,

   Δηλαδή κατέτασσε την σύμμαχο Χώρα στο στρατόπεδο των ηττημένων!.

   Και στη συνέχεια την έρριξε στο βάραθρο, στον εμφύλιο για να εξασφαλίσει το συμφωνημένο με τον άλλο ισχυρό τον Στάλιν, το 90% της επιρροής στη Χώρα!

   -4-

   Αυτοί είναι οι κυρίαρχοι παράγοντες που μας ενέταξαν σε ένα ξενόπνευστο πολίτευμα, με την παραπλανητική ονομασία «δημοκρατία δυτικού τύπου», με το οποίο:
   1. Διαιρούν το λαό με κομματικούς φανατισμούς, πράγμα με το οποίο διασπούν τη δύναμή του,
   2. Ελέγχουν την πολιτική ηγεσία του τόπου,
   3. Αφήνονται στο πολιτικό προσωπικό απεριόριστα περιθώρια διαπλοκής, συναλλαγής, εύκολου πλουτισμού, διαχείρισης της εξουσίας ιδιοτελώς, εκμαυλισμού και εθισμού της κομματικής πελατείας σε ανοχές ενεργειών με περιγραφή της έννομης τάξης και παραβίαση ή και καταπάτηση των δικαιωμάτων αδύναμων , παραπλάνησης με υποσχέσεις και με ρουσφετολογία του λαού .
   Από του πρώτου ψηφισθέντος Συντάγματος, μετά την δολοφονία του Καποδίστρια, ανατρέχοντας στο ιστορικό και στο περιεχόμενο των 17 περίπου «Συνταγμάτων» διαπιστώνεται ότι όλα συντάχθηκαν και ψηφίστηκαν, αφενός σε περιόδους κοινωνικο-πολιτικών εντάσεων και αφετέρου, ύστερα από έντονες παρεμβάσεις ξένων και ντόπιων ισχυρών οικονομικών παραγόντων (όρα το άρθρο «ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ» του Χαριλάου Τρικούπη Εφημερίδα «Καιροί 29.06.1874»).

   Στην προκειμένη περίπτωση, οι ελεύθεροι πολίτες, μέσω των μαζικών κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, καταρχήν των Δήμων (Αυτό το πρώτο και βασικότερο κύτταρο της Πραγματικής Δημοκρατίας, δημιούργημα του Καποδίστρια), της Εκκλησίας, των Επιστημονικών Συλλογικών Οργάνων, των Συλλόγων, των Ομοσπονδιών, των Συνδικάτων, κλπ, να ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΝ και να ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΣΑΦΗ και ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΩΝ.
   ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ ΕΧΕΙ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ !

   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
   Αθ. Διάκου 3, Ηλιούπολη, τκ 16342
   ΤΗΛ. 2109917655

 3. ΑΝΝΙΤΑ ΝΑΝΑ said

  Ο λαός μας δεν είναι ακόμα έτοιμος να ψηφίσει με βάση το κοινό καλό. Ακόμα είμαστε κολλημένοι στο ρουσφέτι και στο βόλεμα. Όταν θα αρχίσουμε να κοιτάζουμε και γύρω μας τον συνάνθρωπό μας , όταν αποκτήσουμε ξάνά αξίες , όταν ξεβολευτούμε, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε και μόνοι μας ως λαός αναθεώρηση τουΣυντάγματος.

  • eleni saloura said

   Θα πάρει πολλές δεκαετίες αυτό. Πρέπει να πειραματιζόμαστε. Ασχημο ρήμα αλλά είναι μονόδρομος.

  • Απο Πλατεια Βαθης said

   Η αποφαση για το Συνταγμα ειναι «μακράν» των «καθημερινων επιδιώξεων και ιδιοτελειων» καθενός μας.
   Θεωρω την παρατηρηση αστοχη, με καθε σεβασμο !

 4. Joseph Vanger said

  Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ της δικής μας πρωτόγονης δημοκρατίας και των άλλων ή έστω των περισσότερων, είναι ότι υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και δεν βασίζονται μόνο στην εντιμότητα και την ικανότητα των πολιτικών τους. Δηλαδή στις περισσότερες δημοκρτικές χώρες για να ψηφιστεί ένας νόμος παιρνάει απο δύο ή και περισσότερο σώματα και το ένα σώμα ελέγχει το άλλο. Στην Ιταλία έχουν Γερουσία και κάτι ανάλογο συμβαίνει λίγο πολύ σε όλες τις δημοκρατικές χώρες και κοινωνίες απο τη Ρωσία και την Αγγλία μέχρι τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Δούμα, Βουλή των λόρδων, των αντιπροσώπων, άνω και κάτω βουλή κ.α. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να περάσει ένα νόμο νομίζω ότι χρειάζεται να τον ψηφήσουν τρία σώματα. Στη Γαλλία που μοιάζει σε αρκετά με τη δική μας περίπτωση, έχουν τον πρόεδρο που εμείς όμως, όπως είναι γνωστό υποβαθμίσαμε.
  Δεν αρκεί δηλαδή μιά απλή κομματική πλειοψηφία για να εγριθεί κάποιος νόμος.Γιαυτό έχουμε και τα γνωστά φαινόμενα να ψηφίζονται άρθρα, διατάξεις και τροποποιήσεις σε άσχετα νομοσχέδια.

  • Απο Πλατεια Βαθης said

   Εκ των πραγμάτων, για όλα σχεδον τα παραδειγματα που ανέφερες η «δημοκτρατία» συνεχιζει να χωλαινει.
   Η αιτία ειναι, νομιζω,
   1) στη αποκρυψη της αληθειας απο τον «Δημο», αναγόμενη σε «σχολες προπαγανδισμου», που ανοιγει τον δρόμο…
   2) στα «λομπυ» που ασκουν παρασκηνιακη δραστηριότητα, επι τιμη χρηματος, που οδηγει…
   3) στην καλιέργεια απληστείας και ατομικισμου στον πολιτικο κοσμο, πρωτα, και στον «δημο» κατόπιν.

   … αυτα δεν υπαρχουν στα παραδείγματα που αναφέρεις ;;

 5. Παρατηρώ ότι από το ερωτηματολόγιο λείπουν βασικές επιλογές προτίμησης «αμεσοδημοκρατιών» διαδικασιών, όπως η κλήρωση πολιτών σε μηχανισμούς παραγωγής πολιτικής. Νομίζω πως αυτό θα πρέπει (αν μπορεί) να διορθωθεί τάχιστα, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια προσβολής της δημοσκόπησης αυτής, ως μονομερούς και «στημένης». Θα είναι κρίμα τόση δουλειά να βρεθεί εκτεθημένη σε ακύρωση.

 6. Ανεστης said

  Ερωτηση αφελους αναγνωστη… Μας φταιει το ισχυον συνταγμα? ή το οτι καταπατουνται,και δεν εφαρμοζονται οι νομοι στην Ελλάδα. Να ‘χαμε να λεγαμε αλλη μια φορα σε αυτη τη χωρα,νεο συνταγμα και δημοσια διαβουλευση… Ας ανοιξουμε τα ματια μας καποια στιγμη,να γινουμε ανθρωποι,και τοτε ξανασυζηταμε!

  • Γιάννης Λουκέρης, said

   Ανέστη καλησπέρα.
   Η θεση σου είναι πολύ κοινή μεταξύ των πολιτών αυτής της χώρας.Κατά τη γνώμη μου είνια και λάθος.
   Θα πρέπει όμως να χρησιμοποιήσεις την λογική σου και μόνος σαυ να απαντήσεις στο ερώτημά σου. (και έτσι να αλλάξεις και την θέση σου)
   Ότι και να σου πεί οποιοσδήποτε από την πρωτοβουλία δεν θα πειστείς αν δεν συνειδητοποιήσεις τι συμβαίνει.
   Μερικές ερωτήσεις που πρέπει να σκεφτείς, κατά την γνώμη μου:

   – Αν αυτά που γίνονται είναι παράνομα γιατί το ΣτΕ και τα λοιπά ανώτατα δικαστήρια τα βγάζουν συνταγματικά και νόμιμα;
   – Αν δεν είναι παράνομα τότε πού παραβιάζονται το σύνταγμα και οι νόμοι;
   – Αν είναι όντως παράνομα, και το ΣτΕ έχει λάθος άποψη (ή απλώς παρανομεί και το ίδιο για σκοπιμότητες) ποιό κείμενο είναι αυτό που του δίνει αυτή την δυνατότητα;
   – Μήπως είναι το σύνταγμα;
   – Ποιό κείμενο είναι αυτό που ορίζει πως η ηγεσία της διακιοσύνης διορίζεται από την εκτελεστική εξουσία;
   – Αν δεν έχεις ανεξάρτητη δικαιοσύνη πως θα βρείς ποτέ το δίκιο σου έναντι της κυβέρνησης που την ελέγχει;
   – Ακόμα κι αν έχεις ανεξάρτητη δικαιοσύνη πώς θα βρείς το δίκιο σου όταν τους νόμους που (συν)τηρεί η δικαιοσύνη τους γράφει η κυβέρνηση;
   – Πώς νομιμοποιείται μια κυβέρνηση που στην καλύτερη περίπτωση έχει το 30% των ψήφων του συνόλου να έχει δικτατορικές εξουσίες από την ίδια την νομοθεσία και το σύνταγαμα;
   – Πως περιμένει κάποιος να προστατευτεί από ένα σύνταγμα το οποίο είναι γενικόλογο σε απελπιστικό βαθμό και αναθέτει προς διευκρίνηση τα πάντα στην εκάστοτε κυβέρνηση με την μαγική φράση «όπως νόμος ορίζει»;
   – Πού ορίζεται πώς και με ποιές προϋποθέσεις τιμορούνται αυτοί που παραβιάζουν το σύνταγμα;
   – Μήπως το να ανοίξουμε τα μάτια μας και να γίνουμε άνθρωποι που ζητάς ονομάζεται παιδεία;
   – Στα πλαίσια του παρόντος συντάγματος και των υφισταμένων νόμων διαλύεται τα τελευταία 50+ χρόνια η παιδεία και κατήντησε κακής ποιότητας εκπαίδευση πλέον;
   – Προτιμάς να αποφασίζεις εσύ για την ζωή και τις υποθέσεις σου ή να ορίζεις κάποιον του οποίου τις επιλογές δεν θα μπορείς να αναιρέσεις και θα είσαι υποχρεωμένος να ακολουθής όποιες κι αν είναι αυτές;
   – Μήπως το σύνταγμα ακολουθεί το δεύτερο μοντέλο;

   Σταματώ εδώ για να μην σε κουράσω άλλο. Νομίζω όμως πως αν σκεφτείς και απαντήσεις ειλικρινά στα παραπάνω θα διαπιστώσεις και εσύ πως πρέπει όντως να αλλάξουμε σύνταγμα τώρα. Γιατί αυτό που έχουμε τηρείται κανονικά (πλην 2 εξεραίσεων το πολύ) και αυτό είναι η βάση που χρησιμοποίησαν κάποιοι για να μας φέρουν εδώ…

  • Αγαπητέ Ανέστη:
   Δές και κρίνε για την επάρκεια του υπάρχοντος Συντάγματος:
   http://feronymos.wordpress.com/2012/11/29/%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1/

  • Απο Πλατεια Βαθης said

   Σωστα παρατηρουν οι αντιλέγοντες στον Ανέστη.
   Εγω απλα θα συνοψισω : Ολα φταίνε !!
   Και τα «κακα» αρθρα του Συνταγματος που τηρουνται
   και τα «καλα» αρθρα που ΔΕΝ τηρουνται
   και ο Νομοθέτης που φτιάχνει αντισυνταγματικους νομους και διαταξεις
   … και το κακο μας το κεφάλι, ο κακος μας χρόνος και η κακια μας η μοιρα…
   …αλλα… ας αρχισουμε απο αυτα που γινονται γρηγορα…

 7. Θα έπρεπε να υπάρχει και η επιλογή στο ερωτηματολόγιο για Αναθεώρηση Συντάγματος μέσω νέας Λαικής Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.

 8. Οι λαοί της οικουμένης, ποτέ δεν ήταν ώριμοι για μια συνταγματική αλλαγή, λόγω έλλειψης παιδείας. Εκείνο που χρήζει και θα τους βοηθούσε πολύ είναι οι επιλεγμένοι δάσκαλοι, που μπορούν να διαμορφώνουν τις κατάλληλες συνθήκες, και για άλλους, για να μπεί η κοινωνία στην πρόταση της Ελληνικής γραμματείας, ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΖΩΗΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: