ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σχολιάστε κάθε άρθρο, κάνετε προτάσεις για τυχόν αλλαγή του και ψηφίστε.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για όλα τα άρθρα του Συντάγματος.

Posted by Διαβούλευση στο 16/02/2013

MEPOΣ ΠPΩTO – Bασικές διατάξεις

TMHMA A΄ – Mορφή του πολιτεύματος

TMHMA Β΄ – Σχέσεις Eκκλησίας και Πολιτείας

MEPOΣ ΔEYTEPO – Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα

MEPOΣ TPITO – Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας

TMHMA A΄ – Σύνταξη της Πολιτείας

TMHMA B΄ – Πρόεδρος της Δημοκρατίας

KEΦAΛAIO ΠPΩTO – Aνάδειξη του Προέδρου

KEΦAΛAIO ΔEYTEPO – Eξουσίες και ευθύνη από τις πράξεις του Προέδρου

KEΦAΛAIO TPITO – Eιδικές ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας

TMHMA Γ΄ – Bουλή

KEΦAΛAIO ΠPΩTO – Aνάδειξη και συγκρότηση της Bουλής

KEΦAΛAIO ΔEYTEPO – Kωλύματα και ασυμβίβαστα των βουλευτών

KEΦAΛAIO TPITO – Kαθήκοντα και δικαιώματα των βουλευτών

KEΦAΛAIO TETAPTO – Oργάνωση και λειτουργία της Bουλής

KEΦAΛAIO ΠEMΠTO – Nομοθετική λειτουργία της Bουλής

KEΦAΛAIO EKTO – Φορολογία και δημοσιονομική διαχείριση

TMHMA Δ΄ – Kυβέρνηση

KEΦAΛAIO ΠPΩTO – Συγκρότηση και αποστολή της Kυβέρνησης

KEΦAΛAIO ΔEYTEPO – Σχέσεις Bουλής και Kυβέρνησης

TMHMA E΄ – Δικαστική Eξουσία

KEΦAΛAIO ΠPΩTO – Δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι

KEΦAΛAIO ΔEYTEPO – Oργάνωση και δικαιοδοσία των δικαστηρίων

TMHMA ΣT΄ – Διοίκηση

KEΦAΛAIO ΠPΩTO – Oργάνωση της διοίκησης

KEΦAΛAIO ΔEYTEPO – Yπηρεσιακή κατάσταση των οργάνων της διοίκησης

KEΦAΛAIO TPITO – Kαθεστώς του Aγίου Όρους

MEPOΣ TETAPTO – Eιδικές Τελικές και Μεταβατικές Διατάξεις

TMHMA A΄ – Eιδικές διατάξεις

TMHMA B΄ – Aναθεώρηση του Συντάγματος

TMHMA Γ΄ – Mεταβατικές διατάξεις

TMHMA Δ΄ – Aκροτελεύτια διάταξη

10 Σχόλια προς “ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για όλα τα άρθρα του Συντάγματος.”

 1. Joseph Vanger said

  Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ της δικής μας πρωτόγονης δημοκρατίας και των άλλων ή έστω των περισσότερων, είναι ότι υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και δεν βασίζονται μόνο στην εντιμότητα και την ικανότητα των πολιτικών τους. Δηλαδή στις περισσότερες δημοκρτικές χώρες για να ψηφιστεί ένας νόμος παιρνάει απο δύο ή και περισσότερο σώματα και το ένα σώμα ελέγχει το άλλο. Στην Ιταλία έχουν Γερουσία και κάτι ανάλογο συμβαίνει λίγο πολύ σε όλες τις δημοκρατικές χώρες και κοινωνίες. Απο τη Ρωσία και την Αγγλία μέχρι τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Βουλή των λόρδων, των αντιπροσώπων, άνω και κάτω βουλή,δούμα κ.α. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να περάσει ένα νόμο νομίζω ότι χρειάζεται να τον ψηφήσουν τρία σώματα. Ακόμα και στην αρχαία Ρώμη είχαν τη σύγλητο γιά να ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό ο καίσαρας. Στη Γαλλία που μοιάζει σε αρκετά με τη δική μας περίπτωση, έχουν τον πρόεδρο που εμείς όμως, όπως είναι γνωστό υποβαθμίσαμε.
  Δεν αρκεί δηλαδή μιά απλή κομματική πλειοψηφία για να εγκριθεί κάποιος νόμος. Γι’αυτό έχουμε και τα γνωστά φαινόμενα να ψηφίζονται άσχετα άρθρα, διατάξεις και τροποποιήσεις σε νομοσχέδια που δεν έχουν σχέση.
  Ίσως δεν είναι γνωστό αλλά στην Ελλάδα είχαμε γερουσία, πριν πολλές δεκαετίες. Δεν μπορούσαν όμως να περάσουν τους φωτογραφικούς νόμους που ήθελαν και να τους αποσύρουν μετά απο λίγους μήνες. Έτσι ξεχάστηκε αυτό το ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΕΛΙΟ της δημοκρατίας. Απλά δε βόλευε ώστε να μαγειρεύονται οι κομπίνες πιο εύκολα και γρήγορα αλλά και για να μπορεί ο εκάσοτε πρωθυπουργός να αποφασίζει και να διατάζει σαν ένας δικτάτορας με θητεία. Την οποία μπορεί να την ανανεώσει κιόλας.
  Γι’αυτό το ελάχιστο που θα μπορύσε να γίναι, είναι ο πρόεδρος της δημοκρατίας να αποκτήσει πολλές περισσότερες αρμοδιότητες και εξουσίες ώστε να υπάρχει ένα πολιτικό αντίβαρο και να εκλέγεται απ’ευθείας από τους πολίτες.
  Επίσης είναι νομίζω σε όλους αντιληπτό ότι ο αριθμός των βουλευτών είναι πολύ μεγαλύτερος απο αυτόν που θα έπρεπε ή θα μπορούσε. Ακόμα και οι μισοί θα ήταν αρκετοί ώστε να εκπροσωπείται επαρκώς όλος ο πληθησμός της Ελλάδας. Είναι απαραίτητο να τεθεί και αυτό το ΘΕΜΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ. Με την αναλογία πληθυσμού και βουλευτών που έχουμε, θα έπρεπε αντίστοιχα σε άλλα κράτη να είχαν χιλάδες βουλευτές ή εκατομμύρια. Στην Ολλανδία που ο πληθησμός της χώρας είναι 15 εκατομμύρια και οι βουλευτές που εκλέγουν είναι πολύ λιγότεροι απο αυτούς που έχουμε στην Ελλάδα.

 2. Μπράβο σας για το χρόνο και τη προσπάθεια σας, αλλά έχω μια ριζική διαφωνία με τη προσέγγιση… ότι δηλαδή η όλη προσπάθεια βασίστηκε στο υπάρχον σύνταγμα… θεωρώ λάθος τη προσέγγιση και λάθος τη βάση, το υπάρχον Σύνταγμα. Θα προτιμούσα να ξεκινήσουμε από το μηδέν, με ιδέες και προτάσεις για το τι θεωρούμε ότι πρέπει να περιλαμβάνει το σύνταγμα σαν θεμελιώδη προτάγματα και μετά από διαβούλευση και ψηφίσματα να καθαρογραφούν σε πιο τυπικά,νομικά κείμενα (άρθρα). Σίγουρα και μέσα από αυτή τη προσπάθεια θα γίνουν χρήσιμες συζητήσεις όμως. Κάτι όμως που θεωρώ πολύ σημαντικό είναι να μην κάνουμε το ίδιο λάθος που εσκεμμένα έκαναν οι εξουσιαστές μας… που ονόμασαν τον αντιπροσωπευόμενο κοινοβουλευτισμό δημοκρατία… αν είναι οπουδήποτε να υπάρχουν αντιπρόσωποι και εκπρόσωποι τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λέξη δημοκρατία. Αν κρίνουμε ότι θέλουμε να έχουμε αντιπρόσωπους, καλώς να τους έχουμε, αλλά να το λέμε και αντιπρωσοπευόμενο κοινοβουλευτισμό και όχι δημοκρατία διότι μπερδεύουμε λέξεις και έννοιες… δεν υπάρχει αντιπροσωπευόμενh δημοκρατία, ούτε προεδρευομένη, ούτε κοινοβουλευτική… υπάρχει απλώς δημοκρατία όταν ο δήμος(=λαός) έχει μόνο αυτός την εξουσία(=κράτος) και δεν τη παραδίδει σε κανένα αντιπρόσωπο,πρόεδρο,εκπρόσωπο κ.α.

  • yiannis ayiannis said

   Φίλε Δημήτρη, καλά το είπες αλλά ας το πάμε και παραπέρα…να συμφωνήσουμε, αντί να πνιγόμαστε στην ορολογία, πως πρέπει να βρεθεί η Συνταγματική λύση που μεταφέρει τις εξουσίες πραγματικής διακυβέρνησης και άρα και διαχείρησεις ιδίων πόρων κτλ… στου δήμους. Δηλαδή σε εμάς.

   Νομίζω και εσύ κάπου εκει καταλήγεις, εκτός αν θεωρείς πως αυτό μπορεί να συμβεί σε εθνικό επίπεδο. Ζητάς να ξεκινήσουμε απ’ το μηδέν και έχεις δίκιο. Ποιά όμως πραγματική συννενόηση μπορεί να υπάρξει; Εγώ μάλλον αμφιβάλω και γι’ αυτό δεν εχω πολύ πίστη σε τέτοιες προσπάθειες, παρ’ ότι όμως τις εκτιμάω και τις σέβομαι.

   Γεννιούνται και κάποια ερωτήματα. Πιστεύεις π.χ. πως αυτός ο λαός, και στην σημερινή κατάσταση είναι σε θέση να αναλάβει τέτοιες ευθήνες;

   Και να πω μπράβο και για την προσπάθεια εδώ, ευχομαι να γεννηθεί ένας γόνιμος διάλογος.

 3. Μια Προσωπική γνώμη και πρόταση για Ακομμάτιστη Δημοκρατία. http://etsiehoyntapragmata.blogspot.com/ Ας μπολιάσουμε τις καλλίτερες ιδέες μας κι ας ενωθούμε για να γεννήσουμε το μέλλον μας, το δικό μας και των παιδιών μας.

 4. Εξαιρετικότατη η ημιτελής ακόμα πρόταση του Ιωάννη Λουκέρη, μέλους της πρωτοβουλίας για ριζική συνταγματική αλλαγή. http://www.customco.de/constitution/

 5. […] ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για όλα τα άρθρα του Συντάγματος. […]

 6. ΓΙΩΡΓΟΣ 78 said

  Πάμε να αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα, να το κάνουμε πιο δημοκρατικό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: