ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σχολιάστε κάθε άρθρο, κάνετε προτάσεις για τυχόν αλλαγή του και ψηφίστε.

  • Αρχείο

  • Kατηγορίες

‘Αρθρο 101Α – (Ανεξάρτητες αρχές)

Posted by Διαβούλευση στο 20/03/2012

ΙΣΧΥΟΝ  ΑΡΘΡΟ

1. Όπου από το Σύνταγμα προβλέπεται η συ- γκρότηση και η λειτουργία ανεξάρτητης αρχής, τα μέλη της διορίζονται με ορισμένη θητεία και διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, όπως νόμος ορίζει.

2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την επιλογή και την υπηρεσιακή κατάσταση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού της υπηρεσίας που οργανώνεται για την υποστήριξη της λειτουργίας κάθε ανεξάρτητης αρχής. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες αρχές πρέπει να έχουν τα ανάλογα προσόντα, όπως νόμος ορίζει. Η επιλογή τους γίνεται με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και με επιδίωξη ομοφωνίας ή πάντως με την αυξημένη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων των μελών της. Τα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής ορίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

3. Με τον Κανονισμό της Βουλής ρυθμίζονται όσα αφορούν τη σχέση των ανεξάρτητων αρχών με τη Βουλή και ο τρόπος άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Όπου κρίνεται αναγκαία η συγκρότηση και λειτουργία ανεξάρτητης αρχής, τα μέλη της διορίζονται με κλήρωση που διενεργεί το Προεδρείο της Βουλής, εξ εκείνων των υποψηφίων που συγκεντρώνουν τα απαραίτητα για την συγκεκριμένη περίπτωση νόμιμα προσόντα.

Τα μέλη αυτά διορίζονται πάντα για ορισμένη υπό του νόμου προβλεπόμενη θητεία και διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία.

 

 

5 Σχόλια to “‘Αρθρο 101Α – (Ανεξάρτητες αρχές)”

  1. Α. Μεταξάτου said

    Οι Ανεξάρτητες Αρχές στελεχώνονται με άτομα που επιλέγονται με σαφή και αντικειμενικά κριτήρια από τον λαό και για ορισμένη θητεία χωρίς να έχουν δικαίωμα να επιλεγούν ξανά στην ίδια ή άλλη Αρχή. Ο ρόλος τους είναι ειδικός και δεν μπορεί να επικαλύπτεται με το ρόλο άλλων Δημόσιων φορέων. Ο έλεγχος της Αρχής είναι τακτικός και διενεργείται από Επιτροπές μελών του κοινοβουλείου και συναφών επιστημονικών ή άλλων φορέων. Οφείλουν να εφαρμόζουν τον Νόμο και τα μέλη τους έχουν τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις των Δημοσίων υπαλλήλων.

    • spyros rizos said

      Χα χα χα… τι σόι ανεξάρτητες αρχές και μάλιστα διορισμένες από το προεδρείο της Βουλής μας λένε εδώ;

      Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τη σκοπιμότητα αυτού του άρθρου –ούτε αυτών που θα είναι δήθεν ανεξάρτητοι…

      και σε κάθε περίπτωση να δεν γίνει σαφείς ο ρόλος τους Προφανώς καταργείται τέτοιο άρθρο. –

  2. Τασος Αθανασιαδης said

    Σημαντικη ιδρυση κατεμε της Ανεξαρτητης Αρχης Προστασια του Συνταγματος. Που πρεπει ειναι ανωτερη και της αστυνομιας. Θα παιζει τον ελεγκτικο ρολο ωστε να μην γινονται καταχρησεις εξουσιας απο οποιονδηποτε πχ αστυνομια..Θα εχει στις ταξεις της ανωτατους αξιωματικους και εισαγγελεις που θα λογοδοτουν στο Συνταγματικο Δικαστηριο. Σε αυτους θα εχει προσβαση καθε πολιτης , συλλογος, συνδικατο, ολοι.

  3. […] ‘Αρθρο 101Α – (Ανεξάρτητες αρχές) […]

  4. […] Δημοσιεύθηκε στο Uncategorized | 3 Comments » […]

Σχολιάστε