ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σχολιάστε κάθε άρθρο, κάνετε προτάσεις για τυχόν αλλαγή του και ψηφίστε.

  • Αρχείο

  • Kατηγορίες

‘Αρθρο 40: (Σύγκληση της Βουλής, Αναστολή εργασιών)

Posted by Διαβούλευση στο 21/03/2012

ΙΣΧΥΟΝ  ΑΡΘΡΟ

1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί τη Bουλή τακτικά μία φορά κάθε χρόνο, όπως ορίζει το άρθρο 64 παράγραφος 1, και εκτάκτως κάθε φορά που το κρίνει εύλογο? κηρύσσει αυτοπροσώπως ή δια του Πρωθυπουργού την έναρξη και τη λήξη κάθε βουλευτικής περιόδου. 

2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μία φορά μόνο μπορεί να αναστείλει τις εργασίες της βουλευτικής συνόδου, είτε αναβάλλοντας την έναρξη είτε διακόπτοντας την εξακολούθησή τους.

3. H αναστολή των εργασιών δεν επιτρέπεται να διαρκέσει περισσότερο από τριάντα ημέρες ούτε να επαναληφθεί κατά την ίδια βουλευτική σύνοδο χωρίς τη συγκατάθεση της Bουλής.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δύναται να  συγκαλεί τη Βουλή εκτάκτως όταν συντρέχουν κατά την κρίση του ειδικές, εξαιρετικές ή επείγουσες περιστάσεις.

 

 

8 Σχόλια to “‘Αρθρο 40: (Σύγκληση της Βουλής, Αναστολή εργασιών)”

  1. ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ said

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Άρθρο 40
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί τη Βουλή τακτικά μία φορά κάθε χρόνο, όπως ορίζει το Σύνταγμα και εκτάκτως κάθε φορά που το κρίνει εύλογο˙ κηρύσσει αυτοπροσώπως την έναρξη και τη λήξη κάθε βουλευτικής περιόδου.

  2. Η διάκριση των εξουσών επιβάλλει η βουλή να συγκαλείται από τον πρόεδρό της και όχι από τον πρόεδρο της δημοκρατίας που επιναι αρχηγός της νομοθετικής εξουσίας. Μόνον σε έκτακτες περιπτώσεις δικαιολογείται η σύγκληση της βουλής από τον πρόεδρο.

  3. Συμβουλευτείτε το σύντομο βιβλίο του Κορνήλιου Καστοριάδη: Η ελληνική δημοκρατία και η σημασία της για μάς σήμερα.
    Και δείτε και αυτήν την ιδέα:

  4. […] ‘Αρθρο 40: (Σύγκληση της Βουλής, Αναστολή εργασιών) […]

  5. […] Δημοσιεύθηκε στο Uncategorized | 4 Comments » […]

  6. γιώργος said

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΒΕΡΝΗΣΗΣ συγκαλεί τη Βουλή τακτικά μία φορά κάθε χρόνο, όπως ορίζει το Σύνταγμα και εκτάκτως κάθε φορά που το κρίνει εύλογο˙ κηρύσσει αυτοπροσώπως την έναρξη και τη λήξη κάθε βουλευτικής περιόδου.

  7. ΑΝΏΝΥΜΟΣ said

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ[ΗΜΙΠΡΟΕΔΡΙΚΗ] Η ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ[ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ]

Σχολιάστε