ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σχολιάστε κάθε άρθρο, κάνετε προτάσεις για τυχόν αλλαγή του και ψηφίστε.

  • Αρχείο

  • Kατηγορίες

‘Αρθρο 48: (Κατάσταση πολιορκίας)

Posted by Διαβούλευση στο 21/03/2012

ΙΣΧΥΟΝ  ΑΡΘΡΟ

1. Σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας, καθώς και αν εκδηλωθεί ένοπλο κίνημα για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, η Bουλή, με απόφασή της, που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση της Kυβέρνησης, θέτει σε εφαρμογή, σε ολόκληρη την Eπικράτεια ή σε τμήμα της, το νόμο για την κατάσταση πολιορκίας, συνιστά εξαιρετικά δικαστήρια και αναστέλλει την ισχύ του συνόλου ή μέρους των διατάξεων των άρθρων 5 παράγραφος 4, 6, 8, 9, 11, 12 παράγραφοι 1 έως και 4, 14, 19, 22 παράγραφος 3, 23, 96 παράγραφος 4 και 97. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημοσιεύει την απόφαση της Bουλής. 

Mε την απόφαση της Bουλής ορίζεται η διάρκεια ισχύος των επιβαλλόμενων μέτρων, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τις δεκαπέντε ημέρες. 

2. Σε περίπτωση απουσίας της Bουλής ή αν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία να συγκληθεί εγκαίρως, τα μέτρα της προηγούμενης παραγράφου λαμβάνονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου. Tο διάταγμα υποβάλλεται από την Kυβέρνηση στη Bουλή για έγκριση μόλις καταστεί δυνατή η σύγκλησή της, ακόμη και αν έληξε η βουλευτική περίοδος ή η Bουλή έχει διαλυθεί, και πάντως μέσα σε δεκαπέντε ημέρες το αργότερο. 

3. H διάρκεια των κατά τις προηγούμενες παραγράφους μέτρων μπορεί να παρατείνεται ανά δεκαπενθήμερο μόνο με προηγούμενη απόφαση της Bουλής, η οποία συγκαλείται ακόμη και αν έχει λήξει η βουλευτική περίοδος ή η Bουλή έχει διαλυθεί.

4. Tα κατά τις προηγούμενες παραγράφους μέτρα αίρονται αυτοδικαίως με τη λήξη των προθεσμιών που προβλέπονται στις παραγράφους 1, 2 και 3, εφόσον δεν παρατείνονται με απόφαση της Bουλής, και σε κάθε περίπτωση με τη λήξη του πολέμου, εφόσον είχαν επιβληθεί εξαιτίας πολέμου.

5. Aφότου αρχίσουν να ισχύουν τα μέτρα των προηγούμενων παραγράφων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση της Kυβέρνησης, μπορεί να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες ή για να αποκατασταθεί ταχύτερα η λειτουργία των συνταγματικών θεσμών. Oι πράξεις αυτές υποβάλλονται για κύρωση στη Bουλή μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τη σύγκλησή της σε σύνοδο και παύουν να ισχύουν στο εξής, αν δεν υποβληθούν στη Bουλή μέσα στις παραπάνω προθεσμίες ή δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε δεκαπέντε ημέρες αφότου υποβλήθηκαν. 

6. Oι κατά τις παραγράφους 2 και 3 αποφάσεις της Bουλής λαμβάνονται με την πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών και η κατά την παράγραφο 1 απόφαση με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. H Bουλή αποφασίζει σε μία μόνο συνεδρίαση.

7. Σε όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων κατάστασης ανάγκης, τα οποία λαμβάνονται κατά το άρθρο αυτό, ισχύουν αυτοδικαίως οι διατάξεις των άρθρων 61 και 62 του Συντάγματος, ακόμη και αν διαλύθηκε η Bουλή ή έληξε η βουλευτική περίοδος.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Η Πρωτοβουλία δεν κάνει πρόταση εδώ, καθόσον θεωρεί ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να τύχει εξονυχιστικού διαλόγου.


 

7 Σχόλια to “‘Αρθρο 48: (Κατάσταση πολιορκίας)”

  1. ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ said

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Άρθρο 48
    1. Σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας, καθώς και αν εκδηλωθεί ένοπλο κίνημα για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, η Βουλή, με απόφασή της, που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση της Κυβέρνησης, θέτει σε εφαρμογή, σε ολόκληρη την Επικράτεια ή σε τμήμα της, το νόμο για την κατάσταση πολιορκίας, συνιστά εξαιρετικά δικαστήρια, και αναστέλλει την ισχύ συγκεκριμένων συνταγματικών διατάξεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημοσιεύει την απόφαση της Βουλής. Με την απόφαση της Βουλής ορίζεται η διάρκεια ισχύος των επιβαλλόμενων μέτρων, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τις δεκαπέντε ημέρες.
    2. Σε περίπτωση απουσίας της Βουλής ή αν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία να συγκληθεί εγκαίρως, τα μέτρα της προηγούμενης παραγράφου λαμβάνονται με προεδρικό. Το διάταγμα υποβάλλεται από την Κυβέρνηση στη Βουλή για έγκριση μόλις καταστεί δυνατή η σύγκλησή της, ακόμη κι αν έληξε η βουλευτική περίοδος ή η Βουλή έχει διαλυθεί, και πάντως μέσα σε δεκαπέντε ημέρες το αργότερο.
    3. Η διάρκεια των κατά τις προηγούμενες παραγράφους μέτρων μπορεί να παρατείνεται ανά δεκαπενθήμερο μόνο με προηγούμενη απόφαση της Βουλής, η οποία συγκαλείται ακόμη και αν έχει λήξει η βουλευτική περίοδος ή η Βουλή έχει διαλυθεί.
    4. Τα κατά τις προηγούμενες παραγράφους μέτρα αίρονται αυτοδικαίως με τη λήξη των προθεσμιών που προβλέπονται στις παραγράφους 1, 2 και 3, εφόσον δεν παρατείνονται με απόφαση της Βουλής, και σε κάθε περίπτωση με τη λήξη του πολέμου, εφόσον είχαν επιβληθεί εξαιτίας πολέμου.
    5. Αφότου αρχίσουν να ισχύουν τα μέτρα των προηγούμενων παραγράφων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορεί να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες ή για να αποκατασταθεί ταχύτερα η λειτουργία των συνταγματικών θεσμών. Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται για κύρωση στη Βουλή μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τη σύγκλησή της σε σύνοδο και παύουν να ισχύουν στο εξής, αν δεν υποβληθούν στη Βουλή μέσα στις παραπάνω προθεσμίες ή δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε δεκαπέντε ημέρες αφότου υποβλήθηκαν.
    6. Οι κατά τις παραγράφους 2 και 3 αποφάσεις της Βουλής λαμβάνονται με την πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών και η κατά την παράγραφο 1 απόφαση με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Η Βουλή αποφασίζει σε μία μόνο συνεδρίαση.

    • βρισκόμαστε ήδη υπό κατάσταση πολιορκίας Πέτρο. δεν έχει και τόσο νόημα να μιλήσουμε για τούτα τα μπακαλοδεύτερα. ας αναρτήσω και κάτι για τα καθημερινά, δες και κρίνε:

      Γιακουμάτος:
      το πεντάμηνο που πέρασε η ΝΔ έχει κάνει πάρα πολλά…

      βεβαίως και έχει κάνει, έχει βάλει το λαό παντελώς στη γωνία…

      αλλά μήπως… λέω… ο Γιακούμ.. άτος είναι απόγονος του Μπαρμπαρόσα;

      Για δες τε εδώ:

      http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=%CF%87%CE%B1%CF%8A%CF%81%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%20%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B1&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CC0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fel.wikipedia.org%2Fwiki%2F%25CE%25A7%25CE%25B1%25CF%258A%25CF%2581%25CE%25B5%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25AF%25CE%25BD_%25CE%259C%25CF%2580%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25B1%25CF%2581%25CF%258C%25CF%2583%25CE%25B1&ei=6ibpUMz6MOec0AWA14GwAg&usg=AFQjCNGM-2yieNswnoLnHEQ1qOT9HZhhQA

      ,,,,,,Ο Χαΐρ αντ Ντιν (Khair ad Din) (περ. 1475–4 Ιουλίου 1546) ήταν ναύαρχοςελληνικής καταγωγής[1][2] της οθωμανικής αυτοκρατορίας και κουρσάρος των ακτών της Μπαρμπαριάς (σημερινής Αλγερίας). Ήταν γενικώς γνωστός ωςΜπαρμπαρόσα («Κοκκινογένης») για τους Ευρωπαίους, και Μπάρμπαρος Χαϊρεντίν (الدين خير) Πασάς ανάμεσα στους Τούρκους. Το όνομά του στηντουρκική γλώσσα ήταν Χιζίρ Μπιν Γιακούπ από το Αραβικό Χιντρ ‘ιμπν ,,,,,,,

      βρε που να πάρει… εδώ σε τούτο τον τόπο μόνο γενίτσαροι των λαών γεννιούνται;

      και η άλλη με τα κόκκινα… δεν κράτησα το όνομά της για να δω από ποιους γενίτσαρους κρατά και η δικιά της σκούφια…
      έχουμε ποινικοποιήσει ολόκληρη την πολιτική ζωή… λέει με νόημα η… γκόμενα… μη παρεξηγηθεί η κυρία, κατά τους Λατίνους, γκόμενα σημαίνει [παλαμάρι], αν τώρα εννοούν το… τρίτο το μακρύτερο… τι να πω…
      τέλος πάντων, η… κυρία με τα Κόκκινα λοιπόν φοβάται την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής…
      εννοώντας ασφαλώς το πετσί της…
      υπάρχει άραγε κάποια/ος πολιτικός που να μην είναι ένοχος;

      Λίστα Λαγκάρντ λ.χ.
      λέω εγώ τώρα,
      μήπως άραγε οι περισσότεροι φοροφυγάδες έχουν τις καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, και ενώ εμείς ψάχνουμε στην Ελβετία Λουξεμβούργο νησιά Μάρσαλ του Ειρηνικού, κι όπου αλλού, το μεγαλύτερο πλυντήριο να είναι στις ίδιες της ελληνικές και καλά τράπεζες;
      Στις τράπεζες που έτσι κι αλλιώς Δεν είναι τίποτα του Λαού, δεν είναι ελληνικό τούρκικο γερμανικό κινέζικο αμερικάνικο κλπ. κλπ. δηλαδή,
      και ας κατονομάζουμε κάτι ελληνικό εννοούμε, πως τάχα επειδή είναι εντός των συνόρων της υποτίθεται ελληνικής επικράτειας ανήκει τάχα στο χώρο…
      τρίχες τα πάντα αποτελούν παγκόσμια μασονική σιωνιστική επικράτεια. –

      Έστειλαν, μας λένε, τα λεφτά [τους] στο εξωτερικό…
      ποιο εξωτερικό αλήθεια; η Ευρώπη θεωρείται εξωτερικό;

      Και πέρα απ’ αυτό
      υπάρχει σήμερα στο γνωστό τραπεζικό σύστημα κάτι το εξωτερικό ανά τον κόσμο;

      Αν οι δήθεν μεγάλοι της Ευρώπης και των ΗΠΑ ήθελαν να πατάξουν τους Γκάγκστερ δεν θα το έριχναν στις εκάστοτε κυβερνήσεις,
      θα έβαζαν τα σαΐνια της Ιντερπόλ και θα άρπαζαν όλους τους μεγάλους γκάγκστερ, με πρώτους τους Ρότσιλντ Ροκφέλερ Καρλ Σλιμ Σόρος και καμιά δεκαριά χιλιάδες ανά τον κόσμο κολλητούς τους, και θα τους έκλειναν στα ψυχιατρεία, δεν θα κορόιδευαν τον κόσμο με τις λίστες και όλες αυτές τις αηδίες.
      Τα ελλείμματα που μας παρουσιάζουν είναι όλα ένα κακόγουστο και απάνθρωπο τρικ.
      Αναρωτιέμαι πως γίνεται και δεν βρίσκονται οργανωτές να οργανώσουν την παντελή ανατροπή ολόκληρου του πολιτικού και οικονομικού τερατουργήματος…

      Τι άλλο πρέπει να μας κάνουν για να ξυπνήσουμε και να ενωθούμε ως λαός/οι για να απαλλαγούμε από την πολιορκία τους;

  2. DimZig said

    Κάθε φορά που οι θεσμοί της Δημοκρατίας, η ανεξαρτησία του Έθνους,
    η ακεραιότητα του εδάφους ή η εκτέλεση των διεθνών υποχρεώσεων απειλούνται σο-
    βαρά και άμεσα και έχει διακοπεί η κανονική λειτουργία των συνταγματικών δημό-
    σιων αρχών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει τα μέτρα που απαιτούνται από
    αυτές τις περιστάσεις, αφού συμβουλευθεί επίσημα την Κυβέρνηση, τον πρόεδρο
    της Βουλής.
    Ενημερώνει σχετικά το Έθνος με διάγγελμα.
    Αυτά τα μέτρα πρέπει να διαπνέονται από τη θέληση να εξασφαλίσουν στις συ-
    νταγματικές δημόσιες αρχές, το ταχύτερο δυνατό, τα μέσα για να εκπληρώσουν την
    αποστολή τους.
    Η Βουλή συγκαλείται αυτοδίκαια και δεν μπορεί να διαλυθεί κατά την άσκηση των εκτάκτων
    εξουσιών.

    • Αναστασία Νισκοπούλου-Λουκά said

      Συμφωνώ και με τον κ. Χασάπη και με τον κ.DimZig. Έχω ένα ερώτημα το οποίο δεν γνωρίζω αν εμπίπτει στο συγκεκριμένο άρθρο ή σε κάποιο άλλο (μη έχοντας νομικές γνώσεις). Μέσα στις «Διεθνείς Υποχρεώσεις» των δικών μας και των άλλων κρατών προς την χώρα μας σε περίπτωση πολέμου εναντίον της, συμπεριλαμβάνεται και η υποχρέωση της «συνδρομής της Ελλάδας» σε ανειλημμένες αποφάσεις των άλλων κρατών (έστω της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ) να υπακούει και να συμμετέχει δηλ. η χώρα μας «ασυζητητί» εναντίον άλλης χώρας μαζί με το ΝΑΤΟ? Αν ναι, θα αποφασίζει ο Πρόεδρος της Ελλάδας (ή όπως αλλιώς θα ονοιμασθεί) με ή χωρίς Δημοψήφισμα του Λαού γι’ αυτήν την εμπλοκή της χώρας? Συγχωρέστε μου την ερώτηση αν δεν εμπίπτει στο συγκεκριμένο άρθρο αλλά πάντα είχα αυτήν την απορία.

  3. […] ‘Αρθρο 48: (Κατάσταση πολιορκίας) […]

  4. […] Δημοσιεύθηκε στο Uncategorized | 4 Comments » […]

  5. ΑΝΏΝΥΜΟΣ said

    ΕΝ ανάγκη ο πρόεδρος της Ελλάδας συγκεντρώνει στα χέρια του και τις υπουργικές εξουσίες.

Σχολιάστε