ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σχολιάστε κάθε άρθρο, κάνετε προτάσεις για τυχόν αλλαγή του και ψηφίστε.

  • Αρχείο

  • Kατηγορίες

‘Αρθρο 52: (Ελεύθερη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης)

Posted by Διαβούλευση στο 21/03/2012

ΙΣΧΥΟΝ  ΑΡΘΡΟ

H ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση. Nόμος ορίζει τις ποινικές κυρώσεις κατά των παραβατών της διάταξης αυτής.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργιών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση. Οι ποινικές κυρώσεις κατά των παραβατών της διάταξης αυτής ορίζονται με ειδικό νόμο.

 

 

 

5 Σχόλια to “‘Αρθρο 52: (Ελεύθερη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης)”

  1. ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ said

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Άρθρο 52
    Η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργιών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση. Νόμος ορίζει τις ποινικές κυρώσεις κατά των παραβατών της διάταξης αυτής.

    • διαφωνώ με τη λογική του εν λόγο άρθρου.
      αυτό που οφείλει να διευκρινιστεί είναι ότι, η ελευθερία της θέλησης οδηγεί συχνά στην καταστρατήγηση του ανθρώπινου κύρους, το οποίο οφείλει να είναι σε κάθε περίπτωση αδιασάλευτο και απαραβίαστο. –
      η ελευθερία επομένως των πολιτών βασίζεται στην κύρια αρχή της ΜΗ παραβίασης του Κύρους και αξιοπρέπειας του καθενός μας. και αυτό αφορά το απόλυτο σύνολο των κατοίκων αυτής της Γης, κι όχι μόνον μιας περιοχής.
      Επομένως ορίζουμε:

      «η ελευθερία εκδήλωσης [έκφρασης] του κάθε πολίτη σταματά εκεί που ενοχλεί το κύρος έστω και ενός ατόμου. Όλοι οι πολίτες συναμεταξύ τους οφείλουν να είναι παιδευμένοι ώστε να εξασφαλίζουν το απαραβίαστο του κύρους του καθενός.
      Η ελεύθερη θέληση των πολιτών επομένως οφείλει να διασφαλίζει το ανθρώπινο κύρος. Οι ποινικές κυρώσεις κατά των παραβατών αυτού [του κύρους ατόμων και συνόλου] ορίζονται από το νόμου που αποδέχεται το σύνολο των πολιτών. –«

  2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΡΟΠΙΔΗΣ said

    Το προτεινόμενο άρθρο θα παρεμείνει ανενεργό αν δεν καθιερωθούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στο εσωτερικό των κομμάτων δημοκρατικές και διάφανες διαδικασίες ως προς την κατάρτιση των ψηφοδελτίων των κομμάτων (διαφάνεια και δημοκρατικότητα απαιτείται φυσικά και για πλήθος άλλων υποθέσεών τους) ώστε να καταργηθεί η ακολουθούμενη πρακτική προώθησης σε αυτά των πρόθυμων και αρεστών στον εκάστοτε κομματάρχη. Το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των κομμάτων παραπέμπει σε οργάνωση και πρακτικές συμμοριών.

    • ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ said

      Συμφωνώ με τον κ. Σοροπίδη.
      Άλλωστε προτείνουμε ήδη στο άρθρο 29 την δημοκρατική εκ των κάτω οργάνωση των κομμάτων και την οικονομική τους διαφάνεια.
      Επιπλέον για να κοπεί εντελώς ο ομφάλιος λώρος των βουλευτών με τον κομματικό αρχηγό, ώστε να απελευθερωθούν συνειδησιακά θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας με εκλογή και των δύο άμεσα από το λαό με διαφορετικές κάλπες.

  3. […] ‘Αρθρο 52: (Ελεύθερη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης) […]

Σχολιάστε