ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σχολιάστε κάθε άρθρο, κάνετε προτάσεις για τυχόν αλλαγή του και ψηφίστε.

  • Αρχείο

  • Kατηγορίες

‘Αρθρο 89 – (Δικαστικά ασυμβίβαστα)

Posted by Διαβούλευση στο 21/03/2012

ΙΣΧΥΟΝ  ΑΡΘΡΟ

1. Aπαγορεύεται στους δικαστικούς λειτουργούς να παρέχουν κάθε άλλη μισθωτή υπηρεσία καθώς και να ασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα. 

2. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται στους δικαστικούς λειτουργούς να εκλέγονται μέλη της Ακαδημίας Αθηνών ή του διδακτικού προσωπικού ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και να μετέχουν σε συμβούλια ή επιτροπές που ασκούν αρμοδιότητες πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα και σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, εφόσον η συμμετοχή τους αυτή προβλέπεται ειδικά από το νόμο. Νόμος προβλέπει την αντικατάσταση δικαστικών λειτουργών από άλλα πρόσωπα σε συμβούλια ή επιτροπές που συγκροτούνται ή σε έργα που ανατίθενται με δήλωση βούλησης ιδιώτη, εν ζωή ή αιτία θανάτου, εκτός από τις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου.

3. Η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται. Καθήκοντα σχετικά με την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών θεωρούνται δικαστικά. Επιτρέπεται η ανάθεση σε δικαστικούς λειτουργούς των καθηκόντων εκπροσώπησης της Χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.

Η διενέργεια διαιτησιών από δικαστικούς λειτουργούς επιτρέπεται μόνο στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, όπως νόμος ορίζει.

4. Aπαγορεύεται στους δικαστικούς λειτουργούς η συμμετοχή στην Kυβέρνηση. 

5. Eπιτρέπεται η συγκρότηση ένωσης δικαστικών λειτουργών, όπως νόμος ορίζει.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1. Το λειτούργημα του τακτικού δικαστή είναι ασυμβίβαστο με οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα θέση ή έργο.

2. Απαγορεύεται στους δικαστικούς λειτουργούς να παρέχουν κάθε άλλη μισθωτή υπηρεσία καθώς και να ασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα.

3. Η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται. Καθήκοντα σχετικά με την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών θεωρούνται δικαστικά. Επιτρέπεται η ανάθεση σε δικαστικούς λειτουργούς των καθηκόντων εκπροσώπησης της Χώρας σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα.

4. Επιτρέπεται η συγκρότηση ένωσης δικαστικών λειτουργών, όπως νόμος ορίζει.

 

 

7 Σχόλια to “‘Αρθρο 89 – (Δικαστικά ασυμβίβαστα)”

  1. ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ said

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Άρθρο 89
    1. Απαγορεύεται στους δικαστικούς λειτουργούς να παρέχουν κάθε άλλη μισθωτή υπηρεσία καθώς και να ασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα.
    2. Η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται. Καθήκοντα σχετικά με την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών θεωρούνται δικαστικά. Επιτρέπεται η ανάθεση σε δικαστικούς λειτουργούς των καθηκόντων εκπροσώπησης της Χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.
    3. Απαγορεύεται στους δικαστικούς λειτουργούς η συμμετοχή στην Κυβέρνηση.
    4. Επιτρέπεται η συγκρότηση ένωσης δικαστικών λειτουργών, όπως νόμος ορίζει.

    • spyros rizos said

      η άλλη διάσταση Πέτρο, αυτή της ριζικής Αλλαγής των μεταξύ μας σχέσεων:

      άρθρο 89 (Δικαστικά ασυμβίβαστα -καθήκοντα)

      1. Απαγορεύεται στους δικαστικούς λειτουργούς να παρέχουν κάθε άλλη [μισθωτή] υπηρεσία καθώς και να ασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα [επί αμοιβή].
      Επομένως, είναι ελεύθερος ο καθένας όπως όλοι οι πολίτες έτσι και οι δικαστές να παρέχουν όποιες υπηρεσίες θέλουν και μπορούν αρκεί η προσφορά να μην έχει οικονομικό κίνητρο παρά
      το κίνητρο να είναι μόνον και μοναδικά η προσφορά προς την κοινωνία, και, αυτή η προσφορά να μην γίνεται αιτία παραμέλησης του βασικού τους καθήκοντος που είναι
      η μελέτη και ο συντονισμός ανάπτυξης της κοινής μας ηθικής και σωφρονιστικής παιδείας. –
      2. Η Δικαιοσύνη και το δίκαιο ως τέτοιο ασχολείται με την εμπέδωση της ηθικής και αξιοσύνης μεταξύ των μελών της κοινωνίας.
      Επομένως, η δικαιοσύνη και η απόδοση το δικαίου αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του ίδιου του παιδευτικού μας συστήματος και άρα
      εκείνοι που ειδικεύονται στον τομέα της δικαιοσύνης είναι ανώτεροι δάσκαλοι από τους απλούς δασκάλους πάνω σε όλα τα ηθικά υπαρξιακά ζητήματα μεταξύ μας.
      3. Καθήκοντα σχετικά με την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών θεωρούνται δικαστικά –παιδαγωγικά. Εκπαιδευτές επομένως για τέτοια ζητήματα είναι οι δικαστές, που για την παιδεία τους έχει προηγηθεί η σπουδή της κοινωνιολογίας ανθρωπισμού κοινωνικής =πολιτικής αγωγής.
      4. Η εκπροσώπηση της Χώρας σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, γίνεται από πεπαιδευμένους στο δίκαιο την ηθική γενικότερα, και άρα –από δικαστικούς λειτουργούς.
      5. Επιτρέπεται η συγκρότηση ένωσης δικαστικών λειτουργών, όπως οι λαϊκές συνελεύσεις θα ορίζουν.

      Ως εκ τούτου και σύμφωνα με την § 4 Απαγορεύεται η εκπροσώπηση της χώρας από άσχετους διπλωμάτες.
      προφανώς καταργούμε το διπλωματικό σώμα,
      κι όχι αν θα επιτρέπεται από δικαστές να συμμετάσχουν…
      τι θα πει επιτρέπετε… με αυτήν την έννοια νοείται η υποταγή των δικαστών στις βουλές της διπλωματικής πολιτικής ολιγαρχίας.
      Θα κάνει ή θα αποδίδει δίκαιο και ηθική υπόσταση ποιος;
      ο διπλωμάτης –εργαλείο της πλουτοκρατίας;

      Δεν έχουν ιδέα μερικοί τι κοινωνία έχουμε κατά Νου,
      και ό,τι έχουμε όλα τα εχέγγυα πια να την κάνουμε πραγματικότητα.

  2. Χρήστος Λυντέρης said

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    1.Το λειτούργημα του τακτικού δικαστή είναι ασυμβίβαστο με οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα, θέση ή έργο. Απαγορεύεται στους δικαστικούς λειτουργούς να παρέχουν κάθε άλλη μισθωτή υπηρεσία καθώς και να ασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα.
    2. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται στους δικαστικούς λειτουργούς να εκλέγονται μέλη της Ακαδημίας Αθηνών ή του διδακτικού προσωπικού ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ή να ασκούν καθήκοντα εκπαίδευσης δικαστικών λειτουργών.
    3. Επιτρέπεται η συγκρότηση ένωσης δικαστικών λειτουργών.

  3. Χρήστος Λυντέρης said

    Προτείνω την καθιέρωση πλήρους ασυμβιβάστου του λειτουργήματος του δικαστή με οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα , θέση ή έργο, ώστε να αποφευχθεί η διαπλοκή μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, ήτοι η προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας να εκμαυλίσει και να χειραγωγήσει τους δικαστές με τοποθετήσεις σε διάφορες επιτροπές, ή σε διεθνείς οργανισμούς. Αυτό άλλωστε επιβάλει και η αρχή της διάκρισης των εξουσίών .

  4. Αναστασία Νισκοπούλου-Λουκά said

    Συμφωνώ με κ. Χρήστο Λυντέρη. Γενικά θα πρέπει να υπάρχει στο άρθρο η παντελής δυνατή εκπροσώπηση των δικαστικών λειτουργών σε επιτροπές όταν αυτή η εκπροσώπηση θα γίνεται καθολικά επι πληρωμής τους. Με αυτόν τον τρόπο θ’ αποφεύγεται η κατα συρροή προσέλευσή τους σ’ επιτροπές μη αναγκαίες και θα περιορισθεί σε μεγάλο βαθμό στις απαραίτητες και απόλυτα χρήσιμες και ουσιαστικές.

  5. […] ‘Αρθρο 89 – (Δικαστικά ασυμβίβαστα) […]

  6. […] Δημοσιεύθηκε στο Uncategorized | 5 Comments » […]

Σχολιάστε