ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σχολιάστε κάθε άρθρο, κάνετε προτάσεις για τυχόν αλλαγή του και ψηφίστε.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

‘Αρθρο 7: (Καμιά ποινή χωρίς νόμο, απαγόρευση βασανιστηρίων)

Posted by Διαβούλευση στο 21/03/2012

ΙΣΧΥΟΝ  ΑΡΘΡΟ

1. Έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της. Ποτέ δεν επιβάλλεται ποινή βαρύτερη από εκείνη που προβλεπόταν κατά την τέλεση της πράξης. 

2. Tα βασανιστήρια, οποιαδήποτε σωματική κάκωση, βλάβη υγείας, ή άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαγορεύονται και τιμωρούνται, όπως νόμος ορίζει. 

3. Η γενική δήμευση απαγορεύεται. Θανατική ποινή δεν επιβάλλεται, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο νόμο για κακουργήματα τα οποία τελούνται σε καιρό πολέμου και σχετίζονται με αυτόν.

4. Nόμος ορίζει με ποιους όρους το Kράτος παρέχει, ύστερα από δικαστική απόφαση, αποζημίωση σε όσους καταδικάστηκαν, προφυλακίστηκαν ή με άλλο τρόπο στερήθηκαν άδικα ή παράνομα την προσωπική τους ελευθερία.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1. Έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της. Ποτέ δεν επιβάλλεται ποινή βαρύτερη από εκείνη που προβλεπόταν κατά την τέλεση της πράξης. 

2. Tα βασανιστήρια, οποιαδήποτε σωματική κάκωση, βλάβη υγείας, ή άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαγορεύονται και τιμωρούνται. 

3. Η γενική δήμευση απαγορεύεται. Θανατική ποινή δεν επιβάλλεται, εκτός από κακουργήματα τα οποία τελούνται σε καιρό πολέμου και σχετίζονται με αυτόν.

4. Όσοι καταδικάστηκαν, προφυλακίστηκαν ή με άλλο τρόπο στερήθηκαν άδικα ή παράνομα την προσωπική τους ελευθερία, δικαιούνται πλήρους αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης από το κράτος.

 

 

11 Σχόλια προς “‘Αρθρο 7: (Καμιά ποινή χωρίς νόμο, απαγόρευση βασανιστηρίων)”

 1. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΓΚΟΥΛΙΑ said

  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΠΑΙΔΙΑ,ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ,ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

  • αυτό που χρειάζεται η κοινωνία ολόκληρη
   έτσι όπως την κατάντησαν,
   είναι να κλείσουμε ολόκληρο το πολιτικό δεσποτικό οικονομικό και εκπαιδευτικό μαζί με την πλουτοκρατία σε αναμορφωτήριο.
   Δεν είναι ανθρωπότητα αυτή που μας φτιάξατε και επιμένετε μάλιστα με θράσος να την επαινείται βρε ανάγωγοι…

   όπως Καταλαβαίνεις Κατερίνα, δεν είναι απλό πράγμα ο σωφρονισμός, όταν ο μεγάλος γκάγκστερ είναι αυτός ο πλουτοκράτης μαζί με τους αλιτήριους πολιτικούς -σωματοφύλακες λακέδες και μπινέδες που μας κυβερνάνε.

   εδώ Κατερίνα, θα θυσιάσουμε κάθε άλλη διασκέδαση, θα προσφερθούμε ψυχή τε και σώματι να αλλάξουμε αυτήν την ανθρωπότητα. αξίζει να θυσιάσουμε ακόμα και την ηρεμία μας -για ένα παντελώς άγνωστο μέχρι σήμερα μέλλον των παιδιών μας. αποτελεί ιερό πανανθρώπινο καθήκον μας. –

  • σε αποπέμπω και στην αρχική σελίδα στο

   Ρίζος Σπύρος
   28/12/2012 at 10:42 am · Reply

   στο σημείο 36 της διακήρυξής μας από τη Θεσπρωτία τονίζουμε:

   36) …Εμείς –οι νέοι διανοητές δεν αναγνωρίζουμε την τιμωρία
   [τη φυλάκιση και κυρίως τη θανατική ποινή] ως μέτρο σωφρονισμού Θεωρούμε τους βάρβαρους –πλούσιους –πολιτικούς και θρησκευτικούς εξουσιαστές και όποιους απλούς παρασυρμένους από το σύστημα -σε παρανομίες και απρέπειες ως άρρωστους και απροσάρμοστους.
   Ορίζουμε επομένως ως προληπτικό και κατασταλτικό μέτρο
   την ισχύ της Επίμονης και μεθοδευμένης παιδείας του απροσάρμοστου [παράνομου] λέμε σήμερα, σε αναγκαστική ανθρωπιστική εκπαίδευση.
   …………………

   πέραν αυτού, έχουμε χρέος να μας διδάξουμε συνείδηση
   ώστε όποιος κάνει αξιόποινες πράξεις να περνά από λαϊκό φτύσιμο
   όχι λιντσάρισμα αλλά παντελή απαξία της ύπαρξής του.

   για να μην φτάσει εκεί ο ένοχος
   το πρώτο που έχει να κάνει είναι πρέπει ο καθένας μας να έχει ευσυνειδησία ώστε μετά το αδίκημα να το έχει βάρος στη συνείδησή του, και να ζητά να εκλιπαρεί για συγνώμη
   και όχι να ταλαιπωρεί τον εαυτό του και την κοινωνία.
   να αποτελεί ύψιστη διανοητική υπέρβαση
   όταν ο κάθε άδικος αποδέχεται το λάθος του
   και να ζητά έλεος και βοήθεια να τον καθοδηγήσουμε στην ενσυνείδητη ανθρώπινη κατάσταση.

   είναι σαφές ότι για τις όποιες αξιόποινες πράξεις
   φταίει το παιδευτικό οικονομικό πολιτισμικό κοινωνικά
   και απαράδεκτο σύστημα.
   θα πρέπει επιτέλους να κοιταχτούμε όλοι στα μάτια μας, ό,τι
   για ολόκληρο το παιδευτικό και οικονομικό σύστημα φταίμε όλοι μας.
   δεν φταίει λοιπόν ο φονιάς αλλά το βίαιο καπιταλιστικό σύστημα.
   τα ίδια τα διδάγματα που του προσφέρουμε.
   παλαιότερα μέσω της Ιλιάδας και ότι βίαιο υπήρχε το έθεταν ως διδάγματα, αν είναι δυνατόν…
   -σήμερα μέσω του Χόλιγουντ κι .όλων των βάρβαρων μύθων
   -σε συνδυασμό με την οικονομική και κοινωνική καταπίεση,
   φτάνει προφανώς ο καθένας μας σε άδικες πράξεις. όπως φτιάξαμε την κοινωνία ο καθένας μας είναι νε δυνάμει κακοποιός,
   για σκεφτείτε;

   επομένως, το ζήτημα του σωφρονισμού δεν είναι ξέχωρο από ολόκληρο το κοινωνικό χάος που μας έφτιαξαν οι κρατούντες
   ακριβώς διότι απ’ αρχής επέλεξαν να είναι γκάγκστερ κι όχι κοινωνικοί ταγοί. αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος του άσυλου και απυρόβλητου που έφτιαξαν και αυτός είναι και ο βασικότατος Λόγος που -αυτοί οι ανήθικοι γκάγκστερ στηρίζουν τον καπιταλισμό, διότι μόνον με τα κλεμμένα χρήματα μπορούν και εξαγοράζουν τα εγκλήματά τους

   μη μιλάμε λοιπόν για ποινές βασανιστήρια φυλακίσεις και τέτοια, πρέπει επιτέλους να αποδεχθούμε ότι ολόκληρο το σύστημα είναι απαράδεκτο, κι όχι ο κάθε απλός άδικος και παράνομος.

   εφόσον το ίδιο το σύστημα στηρίζεται πάνω στην απόλυτη αδικία..

   αν συνειδητοποιήσουμε ολοκληρωτικά τι σόι σύστημα έχουμε φτιάξει στην ουσία πρέπει όλοι μας ολόκληρη η ανθρωπότητα να αυτοκτονήσουμε. ή; επιτέλους να δεχθούμε ότι μας φτιάξαμε κανίβαλους, και ενώ έχουμε τις θεωρητικές τουλάχιστον γνώσεις να εκπολιτιστούμε, κάνουμε το παν να γίνουμε ακόμα πιο κανίβαλοι…

   να γιατί απαιτείται όχι μόνον ριζικότατη αλλαγή συντάγματος αλλά ριζικότατη αλλαγή παιδείας τρόπου σκέψης και πράξης και η πρώτη αλλαγή τρόπου σκέψης είναι να αποδεχθούμε τα λάθη μας.
   και βεβαίως ο λαός είναι πανεύκολο να τον φέρουμε στην συνείδηση να δεχθεί να αλλάξει, αυτοί όμως που δεν θέλουν να αλλάξουν,

   επειδή επιμένουν πως είναι και καλά κάτι το ανώτερο του απλού και καλά λαού,
   είναι αυτοί οι αέναοι κρατούντες.

   αρκετά λοιπόν επιτρέψαμε να κατακρεουργούν το λαό οι θύτες,
   τώρα έχουν σειρά αυτοί οι ίδιοι οι θύτες να συνειδητοποιήσουν ότι τελείωσε η εξουσία τους.
   και που αυτή η ίδια η εξουσία τους ευθύνεται για την κατάντια της Ανθρωπότητας.

   ΠΑΜΕ συνάνθρωποι να ορθώσουμε την ανθρωπότητα. –

 2. Ο ποινικός κώδικας στο κεφάλαιο υπό τον τίτλο «Εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής» περιλαμβάνει σειρά ποινικών αδικημάτων τα οποία είναι δυνατόν να τελεστούν και κατά ανηλίκου. Τα εγκλήματα αυτά είναι ο βιασμός (άρ.336), η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας (άρ.337), η αποπλάνηση ανηλίκου (άρ.339), η κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια (άρ.342),, η ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας (άρ.343), η αιμομιξία (άρ.345), η ασέλγεια παρά φύση (άρ.347) η πορνογραφία ανηλίκων (άρ.348 Α), η μαστροπεία (άρ.349), η σωματεμπορία (άρ.351), η ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής (άρ.351Α) και η πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις (άρ.353). Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παραπάνω εγκλήματα είναι κακουργήματα που τιμωρούνται με κάθειρξη 5-20 ετών, ενώ όταν τελούνται σε βάρος ανηλίκου η ποινή επαυξάνεται. Χαρακτηριστικότερη περίπττωση παιδεραστίας είναι μάλλον η αποπλάνηση ανηλίκου, η οποία, εάν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα 10 έτη , τιμωρείται με κάθειρξη 10-20 ετών, ενώ εάν συμπλήρωσε τα 10 όχι όμως και τα 13 έτη τιμωρείται με κάθειρξη 5-10 ετών.

 3. βασιλης said

  Πρεπει να ληφθει ενας νομος ο οποιος θα καταδικαζει και θα αφαιρει και το επιτηδευμα των δικαστων οταν αρνουνται η με δολο καθυστερουν υποθεσεις δικης πχ αισχατης προδοσιας ή ακομη αν για οποιοδηποτε λογο ο Π.Δημοκρατιας αρνειται να προβει σε δημοψηφισμα, να μεταβιβαζει την αποφαση σε δικαστικες αρχες οι οποιες να οριζουν/ αποφασιζουν αντι του ΠΔ για το θεμα αυτο., δεδομενης της απαιτησης απο το λαο.

 4. Χρήστος Λυντέρης said

  Αγαπητοί φίλοι, το ισχύον σύνταγμα έτσι όπως είναι διατυπωμένο στην παρ. 4 του παραπάνω άρθρου δεν διασφαλίζει ότι όσοι κρατήθηκαν άδικα στην φυλακή και τελικά αθωώθηκαν θα δικαιούνται αποζημίωσης από το κράτος με αποτέλεσμα σχεδόν ποτέ να μην εφαρμόζεται η εν λόγω διάταξη . Η πρόταση της ομάδας νέου συντάγματος στοχεύει στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας σε βάρος όσων κρατήθηκαν ή φυλακίσθηκαν αδίκως.

 5. Φώτιος said

  Η σενική δήμευση να απαγορεύεται, πλην των περιπτώσεων οφειλής στο δημόσιο, πλην της πρώτης κατοικίας εφόσον διαμένει ο ίδιος μέσα.

 6. anonymous said

  1. Έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της. Ποτέ δεν επιβάλλεται ποινή βαρύτερη από εκείνη που ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΓΙΑ ΙΔΙΑ πράξη.

 7. […] ‘Αρθρο 7: (Καμιά ποινή χωρίς νόμο, απαγόρευση βασανιστη… […]

 8. […] Δημοσιεύθηκε στο Uncategorized | 8 Comments » […]

 9. sami5988 said

  1. Έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της. Ποτέ δεν επιβάλλεται ποινή βαρύτερη από εκείνη που προβλεπόταν κατά την τέλεση της πράξης.

  2. Tα βασανιστήρια, οποιαδήποτε σωματική κάκωση, βλάβη υγείας, ή άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαγορεύονται και τιμωρούνται.

  3. Η γενική δήμευση απαγορεύεται. Θανατική ποινή δεν επιβάλλεται, εκτός από κακουργήματα τα οποία τελούνται σε καιρό πολέμου και σχετίζονται με αυτόν.

  4. Όσοι καταδικάστηκαν, προφυλακίστηκαν ή με άλλο τρόπο στερήθηκαν άδικα ή παράνομα την προσωπική τους ελευθερία, δικαιούνται πλήρους αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης από το κράτος.

  5. Ο κάθε πολίτης απαγορεύεται αυστηρά να παίρνει το νόμο στα χέρια του για την υπεράσπιση του εαυτού του λόγω της αυξημένης εγκληματικότητας που υπάρχει στο Ελληνικό κράτος. Σε περίπτωση πού έχει υποστεί ληστεία ή άλλη εγκληματική πράξη θα πρέπει να ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες αρχές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: