ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σχολιάστε κάθε άρθρο, κάνετε προτάσεις για τυχόν αλλαγή του και ψηφίστε.

  • Αρχείο

  • Kατηγορίες

‘Αρθρο 22: (Προστασία της εργασίας)

Posted by Διαβούλευση στο 21/03/2012

ΙΣΧΥΟΝ  ΑΡΘΡΟ

1. H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.
Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.

2. Mε νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία.

3. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

4. Oποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται.
Eιδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Xώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών. 

5. Tο Kράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει.

_______________________

Eρμηνευτική δήλωση: Στους γενικούς όρους εργασίας περιλαμβάνεται και ο προσδιορισμός του τρόπου και του υποχρέου είσπραξης και απόδοσης στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της συνδρομής των μελών τους που προβλέπεται από τα καταστατικά τους.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1. H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών εργασίας όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.
Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.

2. Mε νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία.

3. Oποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται. Επιτρέπεται όμως η έκτιση ποινής με προσφορά εργασίας κατ’ επιλογήν του καταδικασθέντος, σύμφωνα με τον ποινικό νόμο.

4, Μπορεί να προβλεφθεί νομοθετικά επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Xώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών. 

5. Tο Kράτος μεριμνά και είναι υπεύθυνο για τον ασφαλή τρόπο της ασφάλισης των εργαζομένων.

 

 

9 Σχόλια to “‘Αρθρο 22: (Προστασία της εργασίας)”

  1. Besy said

    Δεν μιλαμε καθολου γι αυτο το αρθρο…ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!!Ουτως η αλλως δεν εφαρμοζοταν κι οταν υπηρχε…Οι εργαζομενοι του ιδιωτικου τομεα παντα ζουσαν σε καθεστως τρομοκρατιας….ποιο κρατος τους υποστηριζε????ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ…ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΣΟΙ ΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ???ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!! ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ???ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!ΙΣΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ???ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!ΑΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑ ΙΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΡΟΣ…..ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΤΑΓΜΑ!!!!ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!!ΕΝΑ ΧΑΟΣ ΕΙΝΑΙΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ …

  2. Στο άρθρο 1 να αντικατασταθεί η λέξη «απασχόλησης» με τη λέξη «εργασίας».

  3. Αναστασία Νισκοπούλου-Λουκά said

    Χρειάζεται πλήρης και ριζική αλλαγή! Άμεσα θα πρέπει να επανέλθουμε στα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΙΜΑ 100 χρόνια πριν ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ!! Τι να πρωτοσχολιάσει κάποιος για όλα αυτά?? Τον τρόπο πρόσληψης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα? Τον εξαναγκασμό σε Ιδιωτικές συμβάσεις εργασίας κάτω απο την απειλή της μόνιμης ανεργίας 1.500.000 και πλέον ανέργων? Τους συμβασιούχους κατά περίσταση?Τους μισθούς πείνας? Το ανύπαρκτο ωράριο?? Να σχολιάσουμε τον ΑΣΕΠ? ή τον ΟΑΕΔ?? Την μερική απασχόληση με μηνιαίο μισθό 300 Ευρώ (και στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς καν ένσημα? ακόμα και στο Δημόσιο?) που στην πραγματικότητα είναι 8ωρη και 10ωρη καθημερινή εργασία?? Την σεξ/κή παρενόχληση (πριν και μετά μνημονίων?), τον ρατσισμό απέναντι στην διαφορετικότητα ενός εργαζομένου (ακόμη και για το πάχος του ή την ηλικία του? ή για το φύλλο του?) Την πλήρη αναξιοκρατία που επικρατεί στον Δημόσιο τομέα? (στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορούμε να επέμβουμε ως προς αυτό γιατί κρίνεται απο τον κάθε επιχειρηματία). Να σχολιάσουμε τις απολύσεις χωρίς καν αποζημίωση με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων κάτω απο απειλή?? Την παντελή απουσία προστασίας των εργαζομένων για οποιοδήποτε δικαίωμά τους στον Ιδ. τομέα ειδικότερα? Εκατοντάδες οι σχολιασμοί σ’ αυτό το άρθρο και άλλες τόσες εκατοντάδες οι ζητούμενες διατάξεις που θα επαναφέρουν στα ΙΣΙΑ της ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!!

  4. αρτεμις said

    Στο αρθρο 4 απαγορευεται η καταναγκαστικη εργασια?Αυτοι που φυλακιζοντε θαπρεπε να προσφερουν στο κοινωνικο συνολο και οχι να τους > σαν τροφιμους να πληρωνει τα εξοδα τους ο λαος και οταν τελειωνει η ποινη τους και ειναι πλεον ελευθεροι το 80% να κανει παλι ανομιες.Αρα ολοι θα πρεπει να προσφερουν εργασια μεχρι ληξεως της ποινης τους,η του χρεους που μπορει να εχουν.

  5. Θάνος said

    Πρέπει να προστεθεί αυτό…

    Η εργασία μπορεί να παραχωρηθεί αυστηρά και πρωτίστως στον Έλληνα και μετά στον μετανάστη, ο οποίος γνωρίζει άριστα Ελληνικά και Αγγλικά, και να κατέχει πτυχίο από αναγνωρισμένο διεθνές πανεπιστήμιο ή διεθνής σχολή είτε ιδιωτική είτε κρατική και δημόσια στο επάγγελμα που σπούδασε κι εκπαιδεύτηκε. Η παράνομη απασχόληση των αλλοδαπών διώκεται και η ποινή είναι μόνιμη σφράγιση του χώρου και σύλληψη των ελεύθερων επαγγελματιών ή αφεντικών σε ποινή φυλάκισης 15 χρόνια. Είναι δέκτη η αντικατάσταση των μετανάστων σε Ελλήνων, εφόσον ζητηθεί. Υποχρεωτική είναι η παρουσία από εκπρόσωπο του ΟΑΕΔ με τον προσληφθέντα άνεργο στην προσκείμενη υπηρεσία που έχει κερδίσει ο προσληφθέντας άνεργος. Υποχρεούται να δοκιμασεί στον πρώτο μήνα για την πρακτική, και αν δειχθεί επιτυχών, τότε οι επόμενοι μήνες θα είναι με μισθό €1000(ή ανάλογο νόμισμα ίδιας αξίας).

    Μόνο έτσι θα μειωθεί η ανεργία σε ντόπιο επίπεδο.

  6. Despina said

    Για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι ερμαια του κάθε εργοδότη.Η σύναψη συμβασης με ελεύθερες διαπραγματεύσεις τι σημαινει ? Επι των ημερών μας μόνο ατομικές συμβάσεις υπάρχουν και αυτές υπογράφονται με το πιστόλι στον κρόταφο του εργαζόμενου.Αρα λοιπόν για μια ακόμη φορά μιλάμε για πολίτες δύο κατηγοριών.Τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

  7. […] ‘Αρθρο 22: (Προστασία της εργασίας) […]

Σχολιάστε