ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σχολιάστε κάθε άρθρο, κάνετε προτάσεις για τυχόν αλλαγή του και ψηφίστε.

 • Αρχείο

 • Kατηγορίες

Τι θέλετε να γίνει με τον σταυρό προτίμησης;

Posted by Διαβούλευση στο 15/02/2013

20 Σχόλια προς “Τι θέλετε να γίνει με τον σταυρό προτίμησης;”

 1. […] Τι θέλετε να γίνει με τον σταυρό προτίμησης; […]

 2. […]   Τι θέλετε να γίνει με τον σταυρό προτίμησης; […]

 3. από τις Λαϊκές συνελεύσεις,με κλήρωση για τους υποψηφίους,
  κι αν οι υποψήφιοι κληρούχοι είναι πολλοί, πάλι με κλήρωση. -χωρίς καν κόμματα.

  τα κόμματα – ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ. –

 4. Κάθε εκλογή θα γίνεται από τον ίδιο τον λαό και δεν χρειάζεται κάποιος να ανήκει σε κόμματα για να κληρώνει ή να επιλέγει. Και στην άμεση δημοκρατία, πάλι θα ψηφίζουν τους αντιπροσώπους τους και όχι με κλήρωση. Ο Σταυρός είναι ο μόνος που καθαιρεί ή επιβραβεύει και όχι η κλήρωση

  • Νικολαος λαμπρινακος said

   Η κληρωση δεν μπορει να κανει εξουσιαστες γιατι δεν μπορει να εκφρασει συνασπισμο συμφεροντον ο καθε κλυρωτος δεν χριαζετε την συναλαγη σε προεκλογικη εργασια, ουτε χρηματα .Οταν κληρωθει θα καλειτε σε λογοδοσια απο τους πολητες.Απο αυτους θα επιβραβευετε η θα καθαιρειτε στο χρονο που θα ασκει τα καθικοντα του .Με το σταυρο το 99% εκλεγοντε πλουσιοι και 1%φτοχοι,σταστιστικα με κηρωση θα ειναι αντιστροφα.

  • Απο Πλατεια Βαθης said

   Εννοητε, humanphilosophie, οτι οι «κληρωτοι» αναλαμβανουν καθηκοντα, εστω, παρα την θέληση τους ;;;
   Θεωρω οτι η αποδοχη της κληρωσης, απο τον «κληρουχο» επέχει -κατα τα αυτα- θεση ΨΗΦΟΥ…αντιπροσωπευσης !!
   Κανω λάθος ;;

 5. Να υπάρχει ένα μόνο ψηφοδέλτιο με τους υποψήφιους βουλευτές από όλα τα κόμματα και να ψηφίζουμε πρόσωπα , όχι κόμματα, ανεξαρτήτως αν ανήκουν στο ίδιο ή σε άλλο κόμμα !

 6. ΓΕΩΡΓΙΑ said

  Ανατροπή τώρα!

 7. Άγγελος Ιακωβίδης said

  Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση με τις επιλογές που δίνονται. Η άποψη μου είναι ότι οι βουλευτές θα πρέπει να εκλέγονται από το λαό με σταυρό αλλά όχι με κλήρωση από τα κόμματα αλλά μέσα από όλο το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Ο κάθε Έλληνας να είναι υποχρεωμένος να διατελέσει βουλευτής αν κληρωθεί και αν ο λαός τον επιλέξει γι αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι η συμμετοχή στα κοινά είναι δικαίωμα και υποχρέωση.

  • Θοδωρής said

   Έχει γράψει ο Σόλων στο άρθρο 54.
   Τώρα βέβαια κάποιες αλλαγές που έχουν γίνει στην παρουσίαση της προεργασίας δεν βρίσκω το άρθρο 54…

   Πάντως ας προσέξουμε γιατί κινδυνεύουμε να φτιάξουμε Σύνταγμα χειρότερο από το ισχύον.

  • Απο Πλατεια Βαθης said

   Δεν μπορει καποιος να ειναι υποχρεωμένος να «εκτεθει εκλογικα ή δια κληρου». Η ευθυνη ειναι σημαντικη, η θέση ΤΙΜΗΤΙΚΟΤΑΤΗ, αλλα η προσωπικη επιλογη του καθενός παραμενει δικαιωματικη !!
   Αλλο «δεν εκτειθεμαι εκλογικα ή δια κληρου» και αλλο «δεν συμμετεχω στα κοινα» !!
   Ορθά ;;

 8. Βέργος said

  Η κλήρωση των βουλευτών θα μπορούσε να εφαρμοστεί στους εκπροσώπους της γερουσίας, και μάλιστα να αποτελείται μόνο απο συνταξιούχους. Ενώ οι βουλευτές της βουλής να εκλεγονται κανονικά, με απλή αναλογική και με βάση τους σταυρούς και όχι το ποσοστό του κόμματος. Έχουμε έτσι μόνο ένα ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει κομματικούς αλλά και ανεξάρτητους υποψηφίους. Στα κόμματα δίνετε η ελευθερία του ορισμού των υποψηφίων κατά το δοκούν.

 9. Λάμπρος Νίκας said

  Μια καλή πρόταση θα μπορούσε να είναι η εξής :

  (α). Οι εκπρόσωποι της Γερουσίας να ψηφίζονται απευθείας από τον λαό ανεξαρτήτως των κομμάτων στα οποία ανήκουν ή και που δεν ανήκουν καθόλου (όπου μπορεί να είναι ανεξάρτητοι απλοί πολίτες). Για να συμμετέχουν όμως σε μια εννιαία εκλογική λίστα, θα πρέπει να συλλέξουν έναν ελάχιστο αριθμό υπογραφών, πχ 10.000 πολίτες ή κάποιον άλλο αριθμό, και μετά να εκλεγούν με σταυρό προτίμησης από το σύνολο των ψηφοφόρων.

  (β). Για την εκλογή των βουλευτών θεωρώ καλύτερη την πρόταση να καταργηθεί ο σταυρός αλλά η σχετική λίστα να καταρτίζεται με προκριματικές εσωκομματικές εκλογές (όπου βεβαίως να γίνεται και σχετικός έλεγχος από την Δικαιοσύνη για την ορθή διενέργεια αυτών βάση των καταστατικών των κομμάτων).

  Οπότε το πολίτευμα της χώρας θα μπορεί να λειτουργήσει αρκετά καλύτερα με την ύπαρξη και των δύο παραπάνω σωμάτων (δηλαδή οι βουλευτές να νομοθετούν, οι Γερουσιαστές να ελέγχουν και να εγκρίνουν τις ψηφισμένες νομοθεσίες, και οι κυβερνήσεις ξέχωρα και από τα δύο αυτά σώματα οφείλουν να υλοποιούν τα νομοθετήματα που έχουν εγκριθεί και ψηφισθεί, όπως βεβαίως και να προτείνουν στην βουλή σχετικά νομοσχέδια προς διαβούλευση, για την τελική τους διαμόρφωση, την ψήφιση τους, και την έγκριση τους από την Γερουσία).

 10. Σσσσσσσσσσσσσσσσ said

  Μου κάνει εντύπωση ή διγλωσσία από τη μια στις πρώτες ερωτήσεις υπερισχύει η άποψη της λαοκρατίας και στο θέμα του σταυρού προτιμήσεις πάει πρώτο εδώ

 11. Απο Πλατεια Βαθης said

  Ειναι προφανες -μιλαω για το προσωπο μου και για την εντυπωση που μου διδεται- οτι δεν ειμαστε ετοιμοι να απαντησουμε, με μετρο, στην συγκεκριμενη δημοσκοπηση.
  Ισως θα ηταν διαφωτιστικο αν κατι -περι πληρωσης- εφαρμοζεται σε αλλη χωρα.
  Αλλως, ας θεωρησουμε την όποια απαντηση μας αμφιβολη, και να προσπαθησουμε να εφαρμοσουμε δοκιμαστικα ενα «εκλογικο μειγμα», με ευχερια αναθεωρησης.
  Οι «ειδικοι» ας προτεινουν ενα τετοιο «μειγμα ψηφων και κλήρων» ή εξ ολοκληρου «κληροι»…
  Εκεινο που με προβληματιζει ειναι η λεγομενη μεχρι τωρα «αναγνωρησιμότητα» του υποψιφιου… κακο προσον επι της πράξης !!

 12. Αυτή δεν είναι χωριστή ερώτηση από αυτή για τον εκλογικό νόμο!

  Προτείνω (που δεν υπάρχουν στις «πιθανές» απαντήσεις):

  (1) Πρέπει να καταργηθούν τα κομματικά ψηφοδέλτια. Χρειάζεται ενιαίο ψηφοδέλτιο, που να επιτρέπει την ψήφιση βουλευτών διαφορετικών κομμάτων.
  (2) Θα πρέπει να καταργηθούν οι λίστες. Όλοι οι βουλευτές θα πρέπει να είναι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι συγκεκριμένων ψηφοφόρων.

  • Με την ευκαιρία, είναι πιο εύστοχο και προς αντιπροσωπευτικότητα, το «Τι θέλετε να γίνει με τις λίστες;»
   κι όχι «Τι θέλετε να γίνει με το σταυρό προτίμησης;» που είναι προς ολιγαρχική κατεύθυνση, χειραγώγησης της βουλής που θα προκύψει.

 13. Το ζητούμενο δεν είναι ποιοί, αλλά πως θα βρεθούν οι καταλληλότεροι και πως θα γίνουν αποδεκτοί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: